Andijvieclafoutis met blauwe kaas

Andijvieclafoutis met blauwe kaas

Wat moet je nu weer doen met andijvie? Nou dit. Eerst laten slinken en dan verwerken tot een heerlijke andijvieclafoutis.

Dit recept voor andijvieclafoutis is een aangepaste versie van een recept dat ik ooit uit de NRC heb geknipt. Met een abonnement op een groentetas krijg je nogal eens andijvie, en na een tijdje ben ik dan wel door de ideeën heen. Dit is onze favoriete manier om een enorme struik andijvie op te maken. Bovendien is dit ontzettend lekker!

Andijvieclafoutis met blauwe kaas

Andijvieclafoutis

Hoewel ik een pannetje andijviestamppot op zijn tijd heel lekker vind, gaat dat me met om de paar weken een struik andijvie in de groentetas al snel vervelen. Sowieso een gouden tip is andijvie wokken: op die manier slinkt de hoeveelheid enorm. Met wat knoflook en rode peper is dat al snel een prima bijgerecht. Ook rauwe andijvie als sla eten is erg lekker, maar dan heb je wel véél sla. Geen wonder dus dat dit de beste en lekkerste manier van verwerken is gebleken.

Andijvieclafoutis met blauwe kaas

Dit recept is voldoende voor een ovenschaal van ca. 25 cm doorsnede. Daarmee heb je een hoofdgerecht voor twee personen als je er niets aan toevoegt, een voorgerecht voor vier personen of een fijne lunch voor vier, mits je er een salade naast serveert. Gebruik overigens absoluut een vorm met vaste boden: het beslag is zo dun dat het anders onderuit de vorm sijpelt.

Zo maak je 1 schaal andijvieclafoutis:

  • Wachttijd: 40 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1 flinke krop andijvie
  • 125 gr volkorenmeel
  • 250 ml melk
  • 3 eieren
  • 40 gr pecannoten
  • 100 gr blauwe kaas

Zo maak je het

Clafoutis maken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de andijvie en snijd hem in dunne reepjes. Verhit in een wok of hapjespan een scheutje olie en roerbak de andijvie met zout en peper naar smaak op middelhoog vuur om het vocht eruit te krijgen. Als de andijvie droog begint te worden, na een minuut of 5, is hij klaar voor de clafoutis. Zet ondertussen een goed ingevette ovenschaal in de oven.

Hartige clafoutis

Voeg aan de bloem de eieren en de melk toe en klop tot een schuimig beslag. Haal de ovenschaal uit de oven, giet hierin een dun laagje beslag en zet de schaal terug in de oven. Haal de schaal er na 5 minuten weer uit.

Clafoutis met andijvie

Verdeel de andijvie over het gestolde beslag. Strooi hier de noten overheen en verbrokkel de blauwe kaas daar weer over. Giet ten slotte de rest van het beslag in de vorm. Zet de schaal terug in de oven en bak gedurende een minuut of 40, tot de andijvieclafoutis mooi goudbruin kleurt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 2.8 / 5. Aantal: 5

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

    • Ik heb het low carb gemaakt door de bloem te vervangen door een gemixt papje van gekookte bloemkool, blauwe kaas en psyllium vezels. Eerst de eieren met de melk met de eieren mixen en dit papje toevoegen als tussenlaag. Geserveerd met een rookworst en mosterd!

Laat hier weten wat je er van vindt