Geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto

Geroosterde bloemkool

Met wat er overbleef van onze groentetas, maakte ik afgelopen weekend deze waanzinnig lekkere geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto. Een echte zomerse smaakexplosie op je bord! De dille-fetapesto is een smaakbom: romige, hartige kaas, pittige knoflook en de unieke smaak van dille vullen elkaar perfect aan. De bloemkool en tuinbonen geven ieder hun eigen, unieke smaak aan het gerecht mee. Door de verschillende texturen, van romig tot crispy, is dit echt een complete maaltijd.

Geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto

Bloemkool met kabeljauw

Voor wat extra eiwitten, en omdat ik trek had in vis, maakte ik er kabeljauw uit de oven met dille-olie bij. Die olie maakte ik in één moeite door met de pesto. Heb je liever een echt vegetarische maaltijd, kies dan voor cannelinibonen.

Geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto

Snel op tafel

Dit gerecht staat bovendien ruimschoots binnen drie kwartier op tafel. Geen enkele reden dus om dit recept niet als de bliksem te gaan maken. Mocht je nu roepen: ik lust geen bloemkool: jawel, zo wel. Doordat de bloemkool wordt geroosterd, wordt deze niet alleen crispy, maar ook veel nootachtiger en minder “koolachtig” dan bij andere bereidinswijzen. Dus hup, oven aan en gaan. Ik ben ook niet dol op bloemkool, maar uit de oven lust ik het graag!

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto voor 2 personen:

  • 50 gr pistachenoten
  • 1 teen knoflook
  • 20 gr dille
  • 1 dl olie
  • 100 gr feta
  • Citroensap naar smaak
  • Mespunt gemalen chilipeper
  • 1 bloemkool
  • 250 gr gedopte tuinbonen (ca. 700 gr ongedopt)
  • Optioneel: 250 gr kabeljauwfilet of een andere stevige witvis OF 1 blik cannelinibonen, afgespoeld en uitgelekt.

Bloemkool roosteren

Verwarm de oven voor op 210 graden, of – beter nog – op 190 graden hetelucht. Begin met de bloemkool: was deze en snijd hem in kleine roosjes. Doe de roosjes in een ovenschaal, bestrooi met wat zout en een flinke scheut olijfolie, schep om en zet de schaal in de oven. Rooster de bloemkool in 25-30 minuten, schep af en toe om, zodat alle roosjes bruine randjes krijgen.

Feta-dillepesto

Maak dan de pesto: vermaal in een vijzel, staafmixer of keukenmachine de pistachenoten met de knoflook. Voeg de dille, 2 el olijfolie, versgemalen zwarte peper en een kneepje citroensap toe en maal weer, tot je een glad mengsel hebt.

Kabeljauw of cannelinibonen?

Maak je de kabeljauw hierbij, doe dan nu een halve el van dit mengsel in een apart kommetje. Voeg 1 el olijfolie toe en roer los. Maak de pesto af door er de feta, chilipeper en de rest van de olie doorheen te malen. Maak op smaak met citroensap, zout en zwarte peper naar smaak. Doe dan de kabeljauw deze in een ingevette ovenschaal en besmeer met de dille-olie. Schuif bij de bloemkool in de oven en bak in 15-20 minuten net gaar en gebruind.

Geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto op tafel

Kook de tuinbonen in 10 minuten gaar. Voeg, als je bonen in plaats van vis gebruikt, voor de laatste twee minuten de cannelinibonen toe. Giet de bonen af. Hussel vervolgens de bonen en de bloemkool door elkaar met de pesto. Serveer de vis ernaast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *