UPDATE: deze geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto heeft in 2020 een flinke facelift gekregen: zowel nieuwe foto’s als een iets aangepaste receptuur
Bloemkool met tuinbonen
Met wat er overbleef van onze groentetas, maakte ik afgelopen weekend deze waanzinnig lekkere geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto. Een echte zomerse smaakexplosie op je bord.
Geroosterde bloemkool met pesto
De dille-fetapesto is een smaakbom: romige, hartige kaas, pittige knoflook en de unieke smaak van dille vullen elkaar perfect aan. De bloemkool, tuinbonen knapperige limabonen geven ieder hun eigen, unieke smaak aan het gerecht mee. Door de verschillende texturen, van romig tot crispy, is dit echt een complete vegetarische maaltijd.
Snel op tafel
Dit gerecht staat bovendien ruimschoots binnen drie kwartier op tafel. Geen enkele reden dus om dit recept niet als de bliksem te gaan maken. Mocht je nu roepen: ik lust geen bloemkool: jawel, zo wel.
Doordat de bloemkool wordt geroosterd, wordt deze niet alleen crispy, maar ook veel nootachtiger en minder “koolachtig” dan bij andere bereidingswijzen. Dus hup, oven aan en gaan. Ik ben ook niet dol op bloemkool, maar uit de oven lust ik het graag!
Zo maak je geroosterde bloemkool met tuinbonen en feta-dillepesto voor 2 personen:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 1 bloemkool
- 250 gr gedopte tuinbonen (ca. 800 gr ongedopt)
- 1 blik limabonen, afgespoeld en uitgelekt
- 50 gr pistachenoten of amandelen
- 1 teen knoflook
- 20 gr dille
- 3 el extra vierge olijfolie
- 75 gr feta
- citroensap naar smaak
Zo maak je het
Bloemkool roosteren
Verwarm de oven voor op 210 graden, of – beter nog – op 190 graden hetelucht. Begin met de bloemkool: was deze en snijd hem in kleine roosjes. Doe de roosjes in een ovenschaal met de tuinbonen en de limabonen. Bestrooi alles met wat zout, (chili)peper en een flinke scheut neutrale olijfolie, schep om en zet de schaal in de oven. Rooster de groenten 25-30 minuten, schep af en toe om, zodat alle roosjes bruine randjes krijgen.
Feta-dillepesto
Maak ondertussen de pesto: vermaal in een vijzel, staafmixer of keukenmachine de pistachenoten met de knoflook. Voeg de dille, de olijfolie, versgemalen zwarte peper en een kneepje citroensap toe en maal weer, tot je een glad mengsel hebt.
Maak de pesto af door er de feta doorheen te pureren. Maak op smaak met citroensap, zout en zwarte peper naar smaak.
Laat hier weten wat je er van vindt