Met zo’n beetje de laatste peren van het seizoen maakte ik dit voorjaar deze ovenfrittata. Dit recept lag dus al een hele tijd te wachten tot het gepubliceerd kon worden. Het is een perfecte combinatie als je het mij vraagt: licht bittere witlof, zoete peer, frisse anijs van de venkel en hartige kaas! Doordat je de groenten in dezelfde ovenschaal gaart als je de frittata in bakt, heb je weinig afwas. Aangezien de oven het werk doet, heb je er ook verder geen omkijken naar.
Deze ovenfrittata was een heerlijke manier van restjes opmaken. Niet alleen ging hier de laatste peer in, ook een kontje blauwe kaas, overgebleven witlof en een sneue knol venkel vonden hier hun bestemming. Als je dit trouwens een lekkere combinatie vindt, kan ik je deze crumble ook van harte aanraden!
Ovenfrittata met venkel en peer
In deze versie heeft de venkel trouwens nog lekker wat beet. Wil je je venkel liever zijdezacht, dan kun je hem beter eerst even blancheren. Doe daarvoor de gesneden venkel in een pan met kokend water, laat het water weer aan de kook komen en laat het water dan nog 1 minuut koken. Vis vervolgens de venkel eruit en laat in een vergiet uitlekken en afkoelen.
Witlof voor peuters
Onze peuter van destijds 2 jaar en 3 maanden smikkelde op deze manier heerlijk van blauwe kaas, witlof en venkel. Alleen de peer – waar hij normaal gesproken dol op is – kon hem niet bekoren: die at hij liever koud.
Zo maak je ovenfrittata met venkel witlof voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Wachttijd: 35 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 1 venkelknol
- 2 struikjes witlof
- 4 eieren
- 125 ml melk
- 75 gr blauwe kaas
- 1 peer
Zo maak je het
Verwarm de oven op 210 graden. Snijd het kontje van de venkel en verwijder eventuele lelijke stukken. Snijd de stelen er tot dicht op de knol af, en bewaar het fijne loof.
Ovenfrittata met venkel en witlof maken
Haal de kontjes van de witlof en snijd de struikjes in de lengte doormidden. Vet een ronde ovenschaal van ca. 25 cm doorsnede in met wat olijfolie en leg de witlof en de venkel er om en om in. Het kan zijn dat je de groente wat moet inkorten om te zorgen dat het past.
Bak de groenten tot ze bruine randjes beginnen te krijgen, zo’n 20-25 minuten. Klop ondertussen de eieren los met de melk, versgemalen zwarte peper naar smaak en een klein snufje zout. Snijd de kaas in kleine stukjes en de peer in 8 partjes.
Ovenfrittata met venkel
Haal wanneer de groenten goudbruine randjes hebben de schaal uit de oven. Leg telkens tussen 2 stukken groente een partje peer. Verdeel de kaas over de groenten en peer. Schenk het eiermengsel over de groenten uit. Bak de frittata in nog eens 20-25 minuten, tot hij mooi gebruind en gerezen is.
Natasha zegt
Fantastisch recept! Wij hebben dit recept al een paar keer gemaakt maar dan met vijg en walnoot uit eigen tuin. Heerlijk! ?
Em's Real Food zegt
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel!
Cees Stam zegt
Cees
Hier vinden we venkel die niet gaar is niet lekker. Dus kookte ik de venkel vooraf 5 minuten. Verder volg ik het pijlsnelle recept. (We bleken zelfs peer in huis te hebben) Heerlijk heerlijk.
Emma van der Deijl zegt
Dag Cees,
Voorgaren kan zeker geen kwaad. Bij mij is de venkel overigens helemaal gaar in de frittata, ook zonder voorgaren, dus dat kan ook!
Groetjes,
Emma
Dee-ciee zegt
Is deze fritata ook koud lekker te eten?
Emma van der Deijl zegt
Zeker, maar lauw is dan net lekkerder!