Nistisima – kookboekrecensie

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Traditioneel vegan? Keukens die al honderden jaren met amandelmelk werken? Jazeker! Het kookboek Nistisima gaat precies hierover. In deze recensie vertel ik je meer.

Van één van mijn favoriete uitgeverijen – GoodCook – kreeg ik onlangs het boek Nistisima opgestuurd. De ondertitel? Traditioneel vegan ui de Mediterranée en omstreken.

Nistisima - kookboekrecensie

Traditioneel vegan

Ik was meteen geïntrigeerd, want de laatste tijd kook ik steeds vaker toevallig/per ongeluk vegan. Niet omdat ik specifiek vegan wil koken, maar omdat het gewoon gebeurt.

En zo is dit boek ook een beetje. De recepten zijn allemaal bedoeld voor de orthodox-christelijke vastentijd, en daarmee zijn ze toevallig ook vegan. Eeuwenoude tradities die naadloos passen in de 21e eeuw dus.

Nistisima – Georgina Hayden

Schrijfster Georgina Hayden is een grootheid in de Britse culinaire wereld. Ze heeft een jarenlange ervaring als receptontwikkelaar, en door haar achtergrond op Grieks-Cyprus heeft ze een heel eigen kijk op koken.

Voor Nistisima heeft Georgina met een beurs uitgebreid onderzoek gedaan naar gerechten die speciaal voor de Orthodox-christelijke vastentijd bedoeld zijn. In eerste instantie op Cyprus en in Griekenland, maar ook andere landen met een orthodoxe traditie komen aan bod, tot Rusland aan toe.

De orthodox-christelijke vastenkeuken

Dat maakt het meteen tot een waanzinnig leerzaam en interessant boek. Ik wist vrijwel niets over het orthodox-christelijke geloof, laat staan over de complexe vastenkalender die daarbij hoort. De bijbehorende gerechten waren voor mij al helemáál onontgonnen terrein. Heel inspirerend om daar meer over te lezen en leren!

Daarmee is Nistisima ook gewoon een heel fijn leesboek. Wel miste ik bereidingstijden, en dat vind ik jammer. Te meer omdat de recepten veelal voor keukendagen lijken, maar dat weet ik dus niet helemáál zeker.

Nistisima - kookboekrecensie

Fotografie Kristin Perers

Ik kreeg wel meteen zin om op reis te gaan van de mooie sfeerbeelden en de prachtige verhalen. De overlap tussen keukens en gerechten vind ik altijd al interessant, maar nu kreeg ik daar nog zó veel meer beeld en context bij. Echt heel gaaf.

Nistisima is bovendien een heel mooi boek. Ik noemde de sfeerbeelden al, maar eigenlijk zijn alle foto’s van Kristin Perers precies dat: sfeerbeelden. In elke foto zit een verhaal. Overal gebeurt meer dan het gerecht dat in beeld wordt gebracht. Voor mij als foodfotograaf enorm leerzaam en inspirerend, maar bovenal dus prachtig.

Gerechten Nistisima

Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken die goed bij de mij bekende Mediterrane keuken passen: ontbijt, salades en dips, groenten, peulvruchten en granen, zoet en conserven en dranken.

Van een brood dat slechts één dag per jaar gegeten wordt tot “gewoon” hummus en alles wat daartussen zit: dit is een boek vol bijzondere, voor mij grotendeels nieuwe gerechten.

Nistisima - kookboekrecensie

Ik ben begonnen met de spanakorizo, die weer heel anders is dan de spanakorizo die ik zelf wel eens maak. Op mijn to cook lijstje staan vooralsnog bovendien de salade met jonge tuinbonen (ik kan niet wachten tot die weer in het seizoen zijn!), de knapperige okra, de Russisch kersenpasteitjes, de za’atarbroodjes, de vegan rijstpudding, de gegrilde watermeloen met pistache en de falafel van gedroogde tuinbonen. Sowieso ben ik dol op falafel, maar ook op gedroogde tuinbonen, dus reken maar dat dit binnenkort op het menu staat hier!

Conclusie Nistisima

Of je nu altijd vega(n) eet of niet, Nistisima is een heerlijk, leerzaam boek voor iedereen die graag meer leest over de oorsprong van zijn eten. Er ging werkelijk een nieuwe wereld voor me open bij het lezen van dit boek.

Zorg wel dat je de tijd hebt om de recepten te maken, want de meeste gerechten vergen wat meer tijd dan je van me gewend bent.

De prachtige foto’s vormen samen met de verhalen en recepten een wereld op zich, waar je je helemaal in kunt verliezen en waar je ongelooflijk trek van krijgt.

Nistisima is uitgegeven door Good Cook en kost €30,95. Het boek is te koop bij je lokale boekhandel en natuurlijk op bol.com.

P.S. Ik heb dit boek van de uitgever toegezonden gekregen om een recensie te schrijven. De linkjes naar bol.com is een affiliate link. Dat betekent dat wanneer je via die link bestelt, ik een een beetje commissie krijg, zonder dat jij extra betaalt. Daar maak je me dus erg blij mee!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt