Kookboekrecensie Plants Only Kitchen

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

WAT. EEN. TOF. BOEK! Ik dacht, ik val maar meteen met de deur in huis. Want Plants Only Kitchen is echt een heel, heel gaaf boek. En zoals de titel al zegt, helemaal vegan!

Ik kreeg het boek toegestuurd door de uitgever om te recenseren, en heel eerlijk, toen ik het voor het eerst opensloeg, vond ik het er nogal heftig uitzien. Knalgeel, heel veel fonts, foto’s met tekst er overheen, verschillende kleuren pagina’s en ga zo maar door.

Kookboekrecensie Plants Only Kitchen

Bold & vegan

Maar ja, heftig, bold, is natuurlijk ook gaaf. En de recepten bleken nog veel toffer dan ik al dacht. De ontbijtjes bliezen me nog niet meteen omver (tot ik de wafels ontdekte), maar toen ik doorbladerde was ik al snel om. Köfte van tofu?! Ik houd niet van tofu (behalve deze dan), maar deze köfte zijn amazeballs! Vegan crème caramel? Hoe dan?!

Zoals al aangestipt is Plants Only Kitchen een heel visueel boek. Veel kleuren, veel collages, veel fonts, veel accenten. Bij sommige recepten moest ik daar echt even doorheen kijken. Maar in een tijd van vooral veel minimalistisch vormgegeven kookboeken, vind ik dit een heerlijke frisse wind.

Kookboekrecensie Plants Only Kitchen

Super praktisch: boven ieder gerecht staat de bereidingstijd en de moeilijkheidsgraad. Let op: het aantal personen waarvoor de gerechten zijn, verschilt, dus check even goed wat er boven staat.

Gerechten “veganizen”

Wat ik waanzinnig knap vind is dat er in dit boek heel veel recepten staan voor gerechten die van origine met dierlijke ingrediënten gemaakt worden, waarbij deze vervangen zijn zonder meteen allerlei ingewikkelde ingrediënten te gebruiken. En, heel belangrijk: de receptuur klópt. Extra belangrijk als je ingrediënten gaat vervangen.

De schrijver, Gaz Oakley heeft op zijn eigen site bijvoorbeeld ook een recept staan voor In ‘n Out burgers zonder vlees, maar daar komen dan meteen weer tarwegluten aan te pas. Leuk, maar op die manier vlees vervangen is een stuk minder toegankelijk dan bijvoorbeeld tofu.

Plants Only Kitchen

Natuurlijk staan er in Plants Only Kitchen ook een heleboel recepten waarin dierlijke ingrediënten simpelweg ontbreken, en dus niet vervangen zijn. Denk aan geroosterde wortels met salsa verde, pasta all’arabiata en vegan nasi goreng.

Wat ik bovendien knap vind aan dit boek, is dat er veel eiwitrijke gerechten in staan. Ik houd ervan om voor mezelf verhoudingsgewijs veel eiwitten en weinig koolhydraten te eten. Vegan eten is vaak echter juist gebaseerd op veel koolhydraten. Dit boek bewijst echter dat dat niet nodig is.

Vegan voor beginners én gevorderden

Die combinatie maakt Plants Only Kitchen tot een geweldig boek voor iedereen die wel eens vegan wil proberen te eten, maar ook voor iedereen die zijn of haar repertoire vegan gerechten flink wil uitbreiden.

Kookboekrecensie Plants Only Kitchen

Er is voor iedereen genoeg te kiezen, want het boek bevat 70 recepten die over 10 hoofdstukken verdeeld zijn, van ontbijt tot burgers en van curry’s tot toetjes.

Conclusie Plants Only Kitchen

Plants Only Kitchen is een fantastisch boek voor iedereen die minder of zelfs geen dierlijke ingrediënten wil gebruiken bij het koken. Kortom: dit is een boek dat iedereen in zijn kast zou moeten hebben staan!

Plants Only Kitchen is uitgegeven door Good Cook en kost €25,95. Je koopt het boek bij je lokale boekhandel of via bol.com. Koop je het boek via die laatste link, dan maak je mij heel blij: jij krijgt het boek voor de gewone prijs, en ik ontvang een klein percentage commissie.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt