Knapperige tempeh in een pittige, zoete boemboe bali: dit recept is echt alles wat je nodig hebt om voor altijd heerlijke tempeh te eten. En ik kan het weten, want ik zoek al 10 jaar naar het lekkerste tempeh-recept. En deze tempeh boemboe bali komt daar verdacht dichtbij.
Alweer bijna 10 jaar geleden (whuuuut) waren mijn man en ik in Indonesië. Zoals je van ons mag verwachten, hebben we die 3 weken zoveel mogelijk verschillende en nieuwe gerechten geproefd. Liefst elke maaltijd iets anders, maar voor de tempeh maakten we iedere keer weer een uitzondering, want mán wat was die altijd lekker.
De eerste keer bij het beroemde ViaVia café in Jogja was al fantastisch, en alle keren daarna waren net zo goed of zelfs beter.
Zelf tempeh boemboe bali maken
Je snapt dat ik dus al bijna 10 jaar op zoek ben naar het ultieme recept voor tempeh: knapperig, met een beetje sticky laagje dat best wel rood is, dat was mijn favoriet daar. Tot nu toe had ik het perfecte recept nog gevonden, dus toen ik Planken met een Indische twist van de uitgeverij kreeg en dit recept voor tempeh boemboe bali erin stond, moest ik het wel proberen.
Sowieso is Planken met een Indische twist een heerlijk boek, want hoe meer gerechten er tegelijk op tafel staan, hoe lekkerder ik het vind.
En eerlijk is eerlijk: deze tempeh boemboe bali benadert het Indonesische origineel het beste tot nu toe. Maar, je ziet het al, niet rood. De zoektocht gaat dus gestaagd verder, maar tot ik het ultieme recept vind, is dit de perfecte stand-in. Pittig, maar niet té, rijk van smaak, een beetje plakkerig en vooral waanzinnig lekker.
Boemboe bali invriezen
Dit recept is voldoende voor 4 personen. Je kunt ook de boemboe bali maken, de helft invriezen en dan de halve hoeveelheid tempeh toevoegen, dan heb je dus een gerecht voor 2 personen, en kan je het makkelijk en snel nog eens maken.
Zo maak je tempeh boemboe bali voor 2-4 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 3 kemirinoten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 2 cm gember
- zonnebloemolie om te frituren en te bakken
- 150 gr tomaat in stukjes (vers of uit blik)
- 1 stengel sereh
- 2 el ketjap manis
- 1 tl suiker
- zout naar smaak
- 1 tl tamarindepasta
- 250-500 gr tempeh (zie tekst)
Zo maak je het
Rooster de kemirinoten in een koekenpan zonder vetstof tot ze iets beginnen te kleuren. Doe de kemirinoten in de keukenmachine. Pel de ui en de knoflook en snijd ze in grove stukken. Snijd de peper en de gember ook in grove stukken. Doe de ui, de knoflook, de peper, de gember en de kemirinoten in de keukenmachine en laat draaien tot een gladde pasta. Lukt dat niet, voeg dan een klein scheutje water toe.
Boemboe bali maken
Doe 2 el zonnebloemolie in een wok en bak hierin op middelhoog vuur de boemboe tot hij verkleurt. Kneus ondertussen de stengel sereh en snijd hem in 3 stukken.
Doe vervolgens de tomaat, de sereh, de ketjap, de suiker en het zout in de pan. Roerbak het geheel rustig tot de saus iets indikt. Voeg dan de tamarindepasta toe en draai het vuur uit.
Snijd dan de tempeh in reepjes en frituur ze in een friteuse of pan tot ze bijna donkerbruin zijn, dan pas zijn ze knapperig. Laat ze uitlekken en voeg ze toe aan de saus. Zet het vuur weer aan en schep alles rustig om tot de tempeh bijna droog is.
Laat hier weten wat je er van vindt