Deze köfte met yoghurtsaus zijn een heerlijk barbecuegerecht. Dit recept is losjes gebaseerd op een recept dat ik vond in Smart BBQ. Natuurlijk heb ik er van alles aan veranderd, net zolang tot ik er helemaal tevreden mee wass. Deze köfte zijn gemakkelijk te maken, lekker pittig maar toch ook vlezig van smaak en snel klaar.
Zelf gemaakte yoghurtsaus
hurtsaus ernaast is ook een eitje om te maken, en past er perfect bij. Je kunt de köfte natuurlijk ook gewoon in de grillpan of koekenpan bakken als je niet wilt of kunt barbecueën.
Köfte van de barbecue
Wij eten de köfte vaak met spiesjes gegrilde tomaat en een pittige witlofsalade met rucola en avocado. Voor de spiesjes rijg je simpelweg zoveel minitomaatjes als je wilt aan spiezen. Die rooster je vervolgens mee op de barbecue. Je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld een tomatensalade maken als je dat lekkerder vindt. Zonder de yoghurtsaus is de köfte trouwens helemaal koemelkvrij.
Zo maak je köfte met yoghurtsaus voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 2 el gehakte munt
- 1 el gehakte peterselie
- 100 gr Griekse yoghurt
- 1 el extra vierge olijfolie
- kneepje citroensap
- 1/2 el korianderzaad
- 1/2 el komijnzaad
- 250 gr gehakt (ik gebruikte rundergehakt, maar lamsgehakt werkt natuurlijk net zo goed)
- rasp van een halve citroen
- handje gehakte peterselie
- 1/4 tl uienpoeder
- 2 tenen knoflook
- 1 tl harissa
- 1/4 tl zout
- 1 el bloem
Voor de yoghurtsaus:
Voor de köfte:
Zo maak je het
Begin met de yoghurtsaus. Meng daarvoor de yoghurt met de kruiden, de olie, een kneepje citroensap en zout en versgemalen peper naar smaak. Zet de saus koud weg, zodat de smaken kunnen intrekken.
Köfte grillen
Stook de barbecue op en begin dan aan de köfte. Rooster daarvoor het koriander- en komijnzaad in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Maal de zaden fijn in een vijzel.
Doe het poeder in een mengkom. Voeg daaraan de citroenrasp, de peterselie, het uienpoeder, het zout en de harissa toe. Hak of pers de knoflook fijn en voeg ook die toe.
Doe dan het gehakt in de schaal. Kneed het gehakt lang door, tot het een kleverige massa wordt die goed aan zichzelf bindt.
Vorm er dan vier worstjes van en rijg die aan (geweekte) spiezen. Bestrooi de köfte rondom met bloem. Rooster de köfte op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn. Serveer met de yoghurtsaus.
Haftom Yohannes zegt
Top