Bacon-cheeseburgers met zoeteaardappelfrieten

Zelf hamburgers maken

De lekkerste hamburgers ter wereld hebben ze in Amerika. Maar na twee reizen daar, moet ik zeggen dat ik deze bacon-cheeseburgers toch wel heel dicht bij de allerlekkerste Amerikaanse burgers vind komen. Zondagavond hamburgers eten, als afsluiting van het weekend, maakt het wat mij betreft extra leuk, dus daarom vandaag dit recept.

Amerikaanse hamburgers

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar meer dan er op deze bacon-cheeseburgers gaat, is wat mij betreft echt niet nodig. Spek, kaas en saus! Natuurlijk kun je er voor de gezelligheid een beetje sla op doen, en ook avocado vind ik altijd lekker, maar nodig is het niet. Voor de saus laat ik de keuze aan jou: ketchup, barbecuesaus of chutney, je ziet maar. Mayonaise is natuurlijk altijd lekker erop. Ik serveer trouwens het liefst truffelmayonaise bij mijn zoeteaardappelfriet, omdat ik vind dat die smaken goed bij elkaar passen.

Bereiding: 45 minuten

Ingrediënten voor bacon-cheeseburgers met zoeteaardappelfriet voor 2 personen:

  • 400 gr zoete aardappel
  • chilivlokken of -poeder naar smaak
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 klein uitje
  • 6 plakjes ontbijtspek
  • 2 plakken goed smeltende kaas
  • sla en saus naar smaak (zie tekst)
  • broodjes om te serveren

Friet van zoete aardappel

Verwarm de oven voor op 220 graden. Boen de zoete aardappels en snijd ze in dunne frietjes. Besprenkel deze met olijfolie, rode peper en zout naar smaak. Meng goed door elkaar en zet gedurende 25-40 minuten in de oven. De precieze baktijd hangt er van je oven af, dus houd ze goed in de gaten! Sowieso is het verstandig om de frieten elk kwartier even om te scheppen.

Bacon-cheeseburgers

Maak dan de burgers. Snipper de ui en kneed deze met zout en peper naar smaak door het gehakt. Vorm er twee hamburgers van. Maak in het midden van elke burger met je duim een diep kuiltje. Dit zorgt ervoor dat je burger niet bol gaat staan. In het midden zwelt het vlees namelijk altijd op, en als je een kuiltje maakt, eindig je dus met een mooie platte burger.

Hamburgers met spek

Bak het ontbijtspek tot het bruin en krokant is en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit dan in een koekenpan een scheut olie en bak de burgers op middelhoog vuur. Bak ze niet te lang en niet te kort: ze moeten goed bruin zijn, en zo gaar mogelijk, maar nog wel sappig. De eerste kant was bij mij na een minuut of 7 goed.

Cheeseburgers maken

Draai de burgers als de onderkant goed is om en leg de plak kaas er bovenop. Laat dan de andere kant rustig bakken tot de kaas gesmolten is.

Terwijl de burgers bakken maak je de broodjes klaar: saus en eventueel wat sla onderop. Als de burgers klaar zijn, leg je ze daarop. Dan het spek bovenop en de bovenkant van het broodje. Frieten ernaast en smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.