Stamppot zoete aardappel met rucola en lamsvlees Emma van der Deijl 2

Stamppot zoete aardappel met rucola en lamsvlees

Stamppot zoete aardappel met rucola en lamsvlees, met een yogurtsaus ernaast. Pittig, zoet, smeuiig en een tikje bitter. Kan ook vega.

Dit recept ontstond door vooral door toeval: ik ging opeens in mijn lunchpauze boodschappen doen (het lunchmenu klonk niet zo lekker) en at toen in het winkelcentrum een panini porchetta met paddenstoelen en tomaat (aanrader!), maar moest daardoor ‘s avonds dus nog wel even een warme maaltijd in elkaar zetten.

stamppot zoete aardappel en rucola met lamsvlees_1

Stamppot van zoete aardappel

Dat werd deze pittige stamppot. Wat mij betreft heeft deze stamppot iets lenteachtigs, geen idee waarom! Wat ik wel weet is dat hij pittig, zoet, licht bitter en smeuiig is, dus lekker is hij!

Zo maak je stamppot zoete aardappel met rucola en lamsvlees:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 500 gr zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 80-100 gr rucola, gescheurd
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes
  • 2 uien, in halve ringen
  • 5 el yoghurt (neem voor een melkvrije variant uiteraard sojayoghurt)
  • 2 tl harissa
  • 2 lamsbiefstukjes of koteletjes (liever vega? Geen punt. Bak dan een ei ernaast, doe extra geitenkaas door de stamppot of roer gehakte walnoten door de stamppot (of een combi hiervan. Trouwens ook erg lekker met een stukje gebakken stevige vis denk ik. Zwaardvis bijvoorbeeld!)
  • een handje groene kruiden (munt, peterselie, koriander, wat je hebt en lekker vindt)
  • Iets om je stamppot smeuiig te maken. Dat kan van alles zijn (ik had zachte geitenkaas), maar ga er nou alsjeblieft niks voor kopen. Je hebt heus nog wel iets van geitenkaas, crème fraîche, yoghurt, boter (soja)room of (plantaardige) melk in je koelkast, en anders gebruik je gewoon olijfolie of kookwater van de zoete aardappels.

Zo maak je het

Lamsvlees marineren

Begin met het lamsvlees: besmeer elk met een theelepel harissa (dus een halve theelepel per kant) en laat buiten de koelkast rusten terwijl je de stamppot maakt.

Gecaramelliseerde ui

Zet eerst de uien op: verwarm een koekenpan op zacht vuur, doe daar een scheutje olie in en laat de uien zachtjes caramelliseren. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Zet daarom pas daarna de zoete aardappel op: die deed er bij mij 15 minuten om gaar te worden. Doe daarvoor de blokjes in een kookpan, zet ze onder ruim kokend water, doe er een flinke snuf zout bij en laat ze koken.

Maak dan de yoghurtsaus voor ernaast: hak de kruiden grof en meng ze, met een kneep citroen, een scheutje olijfolie en zout en peper naar smaak door de yoghurt.

Stamppot van zoete aardappel maken

Haal de uien uit de koekenpan en veeg hem schoon, hierin bak je je lamsvlees (of vis/ei). Giet dan de zoete aardappels af. Stamp ze tot een grove puree. Schep dan de rucola, uien en rode peper er met je smeuïgmaker doorheen. Doe het deksel op de pan en laat rustig staan terwijl je het lam bereidt.

Gebraden lamsvlees

Doe dat zoals jij het lekker vindt. Ik houd door mijn Franse tijd nogal van rood vlees, dus ik verhitte de koekenpan tot gloeiend heet en liet mijn lamsfiletje (een koteletje zonder bot, maar met stokje om het bij elkaar te houden) één minuut per kant bakken. Wil je je vlees liever rosé, laat het dan langer bakken, maar pas op, de pan moet dan wel veel minder heet! De harissa verbrandt nl. nogal snel, en je wilt natuurlijk geen zwartgeblakerd vlees.

Schep de stamppot op je bord, leg het vlees (of vis/ei) erop en schep de yoghurt ernaast.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt