Griekse lamsstoof met tomaat

Griekse lamsstoof met tomaat

Griekse lamsstoof met tomaat en feta. Een heerlijke, verwarmende stoofschotel van lamsvlees. Heerlijk voor in de winter, maar fris genoeg voor het voorjaar.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Het recept waarop ik deze Griekse lamsstoof met tomaat heb gebaseerd, vond ik in het boek I love my slowcooker. Zoals ik al eerder heb verteld, heb ik sinds een tijdje een slowcooker van een vriendin te leen. Dat was voor Baby H er was al heel handig, maar nu hij is er eigenlijk nog handiger. Ik kan gewoon een middagslaapje doen, met hem naar buiten en voor hem zorgen, zonder dat ik me zorgen hoef te maken over aanbranden, overkoken of mijn huis in de fik steken. Als je geen slowcooker hebt, maak je dit gerecht gewoon in een stoofpan of tajine. Het is dan een stuk sneller klaar, maar vergt – uiteraard – wel meer oplettendheid.

Griekse lamsstoof met tomaat

Lamsvlees uit de slowcooker

Natuurlijk heb ik daarna nog een en ander aangepast, en daar rolde deze lamsstoof uit. Heerlijk voor in de winter, maar fris genoeg voor het voorjaar. Voor een meer Midden-Oosterse smaak, kun je de de laurier weglaten en de oregano vervangen door 2 tl gemalen komijn en 1 tl kaneel.

Lamsvlees stoven

Het oorspronkelijke recept gaat uit van lamsschenkels. Helaas had mijn Turkse slager die niet, en dus koos ik voor schouder zonder bot. Mijn slager sneed het vlees zelfs al voor me in stoofbare blokjes. Als je schenkels te pakken kunt krijgen, neem er dan vier en houd er rekening mee dat die langer moeten stoven. Neem anders een pond lamsstoofvlees. Voor de smaak is het natuurlijk goed om voor vlees met bot te kiezen, maar dat gaat alleen als je zeker weet dat het bot in je slowcooker of pan past. Daar durfde ik niet op te gokken.

Zo maak je Griekse lamsstoof met tomaat voor 4 personen:

 • Wachttijd: 9 uur
 • Kooktijd: 15 minuten
 • 500 gr lamsstoofvlees of 4 lamsschenkels, op kamertemperatuur
 • 700 ml passata
 • 1 bol knoflook
 • 1 grote of 2 kleine uien
 • 2 el gedroogde oregano
 • chilivlokken naar smaak
 • 1 paprika
 • 1 blad laurier
 • 120 gr feta
 • extra vierge olijfof en verse oregano of koriander om te serveren

Zo maak je het

In de slowcooker

Verhit in een koekenpan een scheut olie. Bak het lamsvlees om en om bruin. Zorg dat het vlees in 1 laag ligt, bak indien nodig in meerdere porties. Bestrooi het vlees met zout en peper en hevel het over naar de slowcooker.

Kneus en pel de knoflooktenen en doe ze bij het lamsvlees. Bestrooi het geheel met de oregano en chilivlokken naar smaak. Schep om.

Snipper de ui(en) en fruit ze in het achtergebleven bakvet in de koekenpan tot ze glazig zien. Snijd de paprika in stukjes. Doe de ui, de passata, de paprika en het laurierblad in de slowcooker. Schep nogmaals om.

Verhit de lamsstoof gedurende 8 uur op LOW voor blokjes stoofvlees of 10 uur op LOW voor schenkels.

In de stoofpan

Verhit in de pan een scheut olie. Bak het lamsvlees om en om bruin. Zorg dat het vlees in 1 laag ligt, bak indien nodig in meerdere porties. Bestrooi het vlees met zout en peper en doe het in een schaal.

Snipper de ui(en) en fruit ze in het achtergebleven bakvet in de pan tot ze glazig zien. Doe het lamsvlees terug in de pan. Kneus en pel de knoflooktenen en doe ze bij het lamsvlees. Bestrooi het geheel met de oregano en chilivlokken naar smaak. Schep om. Voeg de passata, de paprika en het laurierblad toe en schep om.

Laat de lamsstoof op heel laag vuur gedurende drie uur zachtjes pruttelen.

Lamsstoof serveren

Proef de lamsstoof en maak zonodig nog verder op smaak met zout en peper. Pas op met zout, want de feta is ook zout. Verkruimel de feta en snijd de oregano of koriander grof. Schep de lamsstoof op borden en bestrooi met de feta en het kruid. Besprenkel ten slotte met goede, groene olijfolie. Lekker met korstig brood, gekookte rijst of witte bonen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.1 / 5. Aantal: 9

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt