Deze rijst met zwarte bonen en chorizo maakte ik in een geleende slowcooker. Ook het kookboek waar het recept uitkomt waarop dit gerecht is gebaseerd, leende ik van vriendin A. Met een kleintje op komst is een slowcooker een ideaal apparaat om je vriezer vol te koken, en na de komst van je kindje heb je hiermee enigszins je handen vrij.
Koken met een slowcooker of met een gewone pan?
Dat neemt natuurlijk niet weg dat je deze rijst met zwarte bonen en chorizo net zo gemakkelijk kunt maken in een reguliere (stoof)pan. Houd er wel rekening mee dat de kooktijden natuurlijk anders zijn. De beide versies van de instructies vind je in het recept.
Recepten voor de slowcooker
Net als mijn slowcookerrecept voor pompoencurry met broccoli en cashewnoten is dit recept een dubbele portie, zo heb je de helft om in te vriezen. Of genoeg om met zijn vieren te eten natuurlijk.
Overigens kun je dit gerecht ook heel gemakkelijk vegetarisch maken. Laat daarvoor de worst weg en voeg een halve theelepel bitterzoete pimentón toe. Op die manier heb je wel de smaak van de chorizo, maar niet het vlees!
Zo maak je rijst met zwarte bonen en chorizo voor 4 personen:
- Wachttijd: 1 uur 30 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 80 gr chorizo
- 1 grote ui
- 4 tenen knoflook
- 1 groene peper
- 1 tl gemalen komijn
- 400 gr tomaten
- 2 gedroogde tomaten
- 1 blik zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 280 gr zilvervliesrijst
- 1 flinke hand platte peterselie
- 600 ml groentebouillon (zelfgemaakt of van tablet)
Zo maak je het
Rijst met zwarte bonen en chorizo maken
Snijd de chorizo in stukjes, snipper de ui en pel de knoflook. Verwijder als je wilt de zaadjes uit de peper en snijd deze in dunne reepjes.
Verhit een scheutje olie op middelhoog vuur in een koekenpan of – als je geen slowcooker gebruikt – een stoofpan met dikke bodem. Bak de chorizo hierin tot hij knapperig wordt. Haal de chorizo uit de pan en verwijder overtollig vet. Dat gaat het gemakkelijkst met een dot keukenpapier. Zorg wel dat je ongeveer 1 eetlepel bakvet overhoudt. Fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Pers dan de knoflook boven de pan uit en voeg de groene peper en de komijn toe. Fruit al roerend tot het geheel begint te geuren.
In de slowcooker
Hevel het uimengsel over naar de slowcooker. Snijd de tomaten in blokjes en de gedroogde tomaten in reepjes en doe ze erbij. Voeg de bonen en de rijst toe. Hak de peterselie grof en voeg ook deze toe. Overgiet het geheel met de bouillon en roer even los.
Doe het deksel op de slowcooker en kook gedurende anderhalf uur op HIGH, tot de rijst zacht is. Proef en maak op smaak met zout en peper. Laat de rijst gedurende 5 minuten uitstomen. Bestrooi indien gewenst met nog wat peterselie.
In de pan
Snijd de tomaten in blokjes en de gedroogde tomaten in reepjes en doe ze erbij. Bak even mee, tot het sap van de tomaten goed loskomt. Hak ondertussen de peterselie grof. Doe de bonen, rijst en peterselie in de pan en overgiet het geheel met de bouillon. Laat onder af en toe omroeren rustig pruttelen, tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Dit duurt zeker drie kwartier. Zet dan het vuur uit en laat de rijst gedurende 5 minuten uitstomen. Bestrooi indien gewenst met nog wat peterselie.
Laat hier weten wat je er van vindt