Vegan tomatensoep met venkel en appel

Wat? Tomatensoep met venkel, en met áppel? Jazeker! Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een idiote combinatie, maar denk even met me mee. Tomaat+venkel=jammie. Er gaat ook wortel in de soep, en tomaat+wortel=klassieke combinatie. Wortel+appel=jammie.

En wist je dat in de “klassieke” tomatensoep van de Chinees appelmoes gaat? Precies! Tomatensoep met venkel en appel dus. Deze soep heeft alles wat soep lekker maakt, want hij is vegan en toch superromig, kruidig en verwarmend en tegelijkertijd lekker zoet en fris.

Tomatensoep met venkel en appel

Snelle vegan tomatensoep met venkel

Het snelste maak je deze soep met een hogedrukpan. Dat kan een klassieke pan zijn of een elektronisch versie, dat maakt niet uit. Ik gebruik hiervoor graag mijn Instantpot. In een gewone pan werkt het natuurlijk ook, dat duurt het alleen ietsje langer.

Deze soep is fluweelzacht zonder toevoeging van room, melk of zetmeelrijke groente. Gewoon een kwestie van grondig pureren als de groenten écht helemaal zacht zijn.

Tomatensoep met venkel en appel

Fluweelzachte tomatensoep

Voor wat contrast kan het lekker zijn om, naast koriander of peterselie, wat knapperigs in de soep te strooien. Ik vond dat zelf bij deze soep niet nodig, want ik had wel trek in comfortfood. Vaak vind ik echter pompoenpitten, pistachenootjes of zuurdesemcroutons heerlijk in de soep.

Zo maak je minimaal 4 flinke kommen tomatensoep met venkel en appel:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 2 uien
  • 1/2 el olijfolie
  • 1 grote knol venkel
  • 400-500 gr wortel
  • 250 gr zoete appel
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl pimentón
  • 2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1 blik tomaten (400 gr)
  • 1 groentebouillontablet
  • 600 ml water
  • 10 gr koriander

Zo maak je het

Snipper de uien. Verhit daarna in een soeppan of hogedrukpan de olie en fruit hierin op middelhoog vuur de ui. Maak ondertussen de venkel, appel en wortel schoon en snijd ze in grove stukken. Bak ze vervolgens rustig even mee met de ui.

Tomatensoep met appel en venkel

Voeg dan de kruiden mee en schep 2 minuten om. Doe dan de tomaat, het bouillonblokje en het water bij de groenten in de pan. Snijd de dikke steeltjes van de koriander af en voeg ook die toe.

Laat de soep ofwel 20 minuten koken onder hoge druk of 40-50 minuten op middelhoog vuur. Pureer de soep vervolgens glad. Hak dan de koriander grof en bestrooi de soep in de kommen met de koriander. Als je wilt, kun je nu ook nog croutons of noten toevoegen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Leave A Reply

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.