Heb jij dat ook altijd, dat je vóór de ene vakantie voorbij is, alweer wilt beginnen aan de voorpret voor de volgende vakantie? Niet dat ik het thuis en op mijn werk niet leuk vind, maar reizen vind ik nu eenmaal een feestje. Nadat we onlangs terugkwamen uit de Provence, vond ik het dan ook hoog tijd om aan de voorpret voor onze vakantie dit najaar te beginnen. Dan voert de reis ons naar Sicilië. Ik wilde er al jaren naartoe, vooral vanwege de rijke historie (eens een gymnasiumnufje, altijd een gymnasiumnufje), maar het kwam er nooit van. Toen ik een paar maanden geleden echter de aflevering van Chef’s Table over Corrado Assenza zag, een patissier in Noto, was ik om: ik wilde naar Sicilië, en wel zo snel mogelijk.
Waar ik al verlekkerd naar de tv had zitten kijken, bracht de Lonely Planet over Sicilië nog meer fijn eten naar mijn geestesoog. Hoog tijd dus om me in de Siciliaanse keuken te verdiepen. Daar was ik stiekem al mee begonnen, en het kookboek Sicilië van Karin en Giancarlo Caldesi was daarop een perfecte aanvulling. Ik was na de eerste keer bladeren meteen enthousiast, en sloeg lekker aan het koken. Hoog tijd dus voor een kookboekrecensie!
De Siciliaanse keuken
Sicilië is vanaf de 7e eeuw B.C. veroverd door achtereenvolgens de Phoeniciërs, de Grieken, de Romeinen, de Arabieren, de Noormannen, de Spanjaarden en nog een paar volkeren. Dat zie je uiteraard terug in de Siciliaanse keuken! Niet alleen in gerechten die we kennen uit andere streken, zoals couscous (cuscus) in Trapani, maar ook en vooral doordat de Siciliaanse keuken een mix is waarin elementen van al die keukens terugkomen. Bijvoorbeeld in caponata: een stoofschotel die zowel zoet als zuur is
Sicilië
In Palermo zijn de gerechten niet voor watjes: ingewanden worden daar als streetfood gegeten. De bekendste streetfood van Palermo zijn echter de arancini: gefrituurde gevulde rijstballetjes. Dit gerecht begon ooit als balletjes couscous gevuld met geitenvlees van de Toeareg. In de loop der jaren werd het dus een gefrituurde snack van rijst. Uiteraard vind je in het kookboek Sicilië meerdere recepten voor arancini. Net als trouwens voor pizza, allerlei broodsoorten, pasta en natuurlijk boven alles: vis. Sicilië is immers een eiland, dus de kust is altijd dichtbij.
Gerechten van Sicilië
Door het heerlijke klimaat leent Sicilië zich ook perfect voor landbouw. Daardoor zijn perfecte aubergines, (schapen)ricotta, citroen en allerlei ander heerlijk vers fruit ruimschoots voorhanden. Dat alles lees je terug in dit kookboek. Van romanescosaus met pasta tot amandel-pecorinokoekjes, van amandelcake met vijgen en marsala tot rauwe zeebaars met munt-citroendressing: ik ben in dit boek werkelijk niet één gerecht tegengekomen dat ik níet meteen wilde gaan maken. Alleen al daarom is dit dus een enorme aanrader!
Ook verder is dit een fijn boek: de kleurige kaft heeft allerlei reliëfs, de foto’s spatten zowat van de pagina’s en de indeling en index zijn heerlijk overzichtelijk.
Conclusie
Ook al heb ik het boek zelf gekocht, ik heb echt mijn best gedaan om minpunten te ontdekken. Dat is alleen niet gelukt, haha. Scheur dus als een dolle naar de boekwinkel, want dit boek wil je hebben! Sicilië is uitgegeven door GoodCook en kost tijdelijk slechts €15,95. Het is onder andere te koop bij bol.com. Als je via deze link koopt, krijg ik een klein percentage commissie.
Laat hier weten wat je er van vindt