Eén van mijn favoriete voorgerechten zijn en blijven klassieke oesters. Ik bestel ze niet íedere keer dat ik ze op de kaart zie staan, maar het scheelt niet veel. Ook met oud en nieuw staan ze hier standaard op het menu. Dat is een Franse traditie, en véél lekkerder met champagne dan oliebollen.
Klassieke oesters op zich vind ik een fantastisch voorgerecht, maar ik vind het ook leuk om ze af en toe met andere hapjes te combineren. Dat kan als borrel, maar dit keer heb ik ervoor gekozen om de oesters samen met hummusglaasjes en bruschetta met biet als feestelijk voorgerecht voor kerst op tafel te zetten.
De eerste keer oesters eten
De eerste keer dat ik oesters at, was trouwens ook (uiteraard) in Frankrijk. Ik woonde in Montpellier en aangezien de oesters daar zo ongeveer om de hoek groeien, stonden ze op veel plekken op de kaart. Ik moest zeker wat angst voor vreemd eten overwinnen, maar vanaf mijn eerste oester was ik om.
Klassieke of warme oesters?
Nou weet ik dat velen dat níet met mij eens zijn. Koud, glibberig, een hap zeewier, ik heb ze allemaal al eens gehoord. Nu kun je oesters ook gratineren, en dat is ook heerlijk, dus dat kun je ook doen. Of je laat ze lekker weg, want de bietenbruschette alleen, of samen met de hummusglaasjes zijn ook een awesome voorgerecht!
Ik heb overigens ook wel eens gegratineerde oesters gegeten hoor, en ook van die Chinese met zwartebonensaus. Ook lekker, maar níet zo lekker als klassieke oesters.
Feestelijke oesters
Die vind ik bovendien ook gewoon heel feestelijk. Zeker met een glas crémant, cava of champagne ernaast. Perfect dus voor kerst. En omdat je er afgezien van het openen in feite geen werk aan hebt, ook ideaal voor comfort food kerst! Hoe je ze openmaakt, zie je hier.
Ik kies doorgaans voor Zeeuwse oesters, want die zijn zo lokaal als het kan. Mocht je die niet kunnen vinden, dan zijn Franse natuurlijk ook heerlijk. Kijk zelf even of je liever grote of kleine oesters kiest.
Het complete comfort food kerstmenu
Het hele comfort food kerstmenu, compleet met boodschappenlijst, vind je hier!
Zo maak je klassieke oesters voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 12 oesters of zoveel als je samen wilt opeten
- 1 citroen
- 1/2 sjalot
- 1 el frambozenazijn
Zo maak je het
Open de oesters en schik ze op een schaal. Snijd de citroen in kwarten en leg deze ook op de schaal. Snipper de sjalot en meng met de azijn.
Eet de oesters zo, of met citroensap of azijn.
Liever wat meer pit? Maal dan wat zwarte peper boven je oester, of kies voor groene tabasco.
Laat hier weten wat je er van vindt