Granola met tahin en oranjebloesemwater

Granola met tahin en oranjebloesemwater

Lekker Midden-Oosters: granola met tahin en oranjebloesemwater. Wat is dat een geweldige combinatie! Je proeft meteen het oranjebloesemwater en de tahin geeft een geweldige nasmaak. Waanzinnig lekker met yoghurt en fruit, maar ook met alleen fruit of gewoon zo uit het vuistje.

Toen de bodem van de granolabus weer eens in zicht kwam, leek het me leuk om een nieuw granolarecept te verzinnen. Omdat ik net was begonnen in het fijne kookboek TLV, besloot ik om granola met tahin te maken, in plaats van alleen olie en/of pindakaas.

Knapperige granola

Om deze granola met tahin extra knapperig te maken, gebruikte ik een eiwit. Dat zorgt voor prachtige granolabrokken, zonder dat je daar heel veel suiker of honing voor nodig hebt. Dat is wat supermarktgranola zo heerlijk krokant maakt: heel veel suikerstroop.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Granola met tahin en oranjebloesemwater

De truc voor grote brokken knapperige granola is om tijdens het bakken de granola niet om te roeren en de hele plaat helemaal af te laten koelen voor je de granola in stukken breekt. Zelf vind ik iets kleinere stukken juist lekker. Ik schep daarom altijd na 10-15 minuten bakken de granola om.

Granola met tahin en oranjebloesemwater

Omdat ik het leuk vond om de granola een beetje Midden-Oosters te houden, voegde ik ook nog oranjebloesemwater toe. En wauw, wat werd dat een geweldige combinatie! Je proeft meteen het oranjebloesemwater en de tahin geeft een geweldige nasmaak. Waanzinnig lekker met yoghurt en fruit, maar ook met alleen fruit of gewoon zo uit het vuistje.

Granola met tahin en oranjebloesemwater

Zelf granola maken

Ik heb voor deze granola met tahin een combinatie van grove en fijne havervlokken gebruikt, want die had ik toevallig in huis. Meestal maak ik mijn granola met alleen grove haver- of speltvlokken, want die geven net wat meer bite dan de fijne. Met havermout werkt het ook prima.

De noten en zaden waren een mengsel van restjes. Er lagen allerlei bijna lege zakjes en bakjes zaden en noten in de kast, waaronder pompoenpitten, sesamzaad, pistachenoten, walnoten, amandelschaafsel en cashewnoten. Je kunt hier alle soorten noten voor gebruiken, maar amandelschaafsel moet je wel pas tegen het einde toevoegen om verbranden te voorkomen. Ik gebruik vaak bruine amandelen en pecannoten voor mijn granola, dat vind ik erg lekker.

Gebruik een lekker vloeibare tahin, dus niet die bruine potten sesambrij. Ik gebruik tegenwoordig Al Fez (van AH), en dat schift vrijwel niet en blijft mooi vloeibaar!

Zo maak je een flinke bus granola met tahin en oranjebloesemwater:

 • Wachttijd: 25 minuten
 • Kooktijd: 10 minuten
 • 300 gr haver-, spelt- of andere granenvlokken of havermout
 • 100 gr gemengde noten en zaden
 • 1 ei
 • 30 gr tahin
 • 15 gr extra vierge olijfolie
 • 15 gr vloeibare honing
 • 1 tl oranjebloesemwater
 • 1 tl grove zoutflakes (ik gebruik Maldon)
 • optioneel: amandelschaafsel

Zo maak je het

Granola met tahin maken

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie. Meng in een ruime kom de granen en de noten en zaden goed door elkaar.

Scheid het ei. De eidooier kun je bijvoorbeeld gebruiken voor taart, koekjes of brioche. Meng het eiwit in een kom of maatbeker met de tahin, de olijfolie, de honing en het oranjebloesemwater. Klop goed door. Roer dit mengsel vervolgens met een pollepel door de droge ingrediënten in de kom. Het kan even duren voor je alle goed door elkaar hebt gemengd, want het is een plakkerige geheel en in verhouding zijn het veel droge ingrediënten. Ga dus gewoon rustig door.

Meng als laatste de zoutflakes door het mengsel. Spreid het geheel netjes uit over de bakplaat, zodat het overal ongeveer even dik is. Bak de granola in de oven. Ik ga zelf altijd vanaf ongeveer een kwartier al elke paar minuten kijken, want het kan opeens verbranden. Bij mij duurde het bakken ongeveer 25 minuten. Vijf minuten voor het einde heb ik nog wat amandelschaafsel toegevoegd.

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt