In de afgelopen week maakte ik deze pruimentaart met room maar liefst twee keer: de eerste keer was hij zo lekker dat ik heb prompt weer maakte om mee te nemen naar een etentje met vrienden. Ik heb er een heel klein beetje mee gevarieerd, en beide keren was hij heerlijk!
Pruimentaart bakken
Over de bakvorm: ik gebruikte beide keren een vierkante vorm met losse bodem van 20 bij 20 cm (gevonden bij Dille&Kamille). Als je liever een ronde vorm gebruikt, kan dat natuurlijk ook, kies dan voor een vorm van 22 cm doorsnede. Het is wel het beste een vorm met een losse bodem te gebruiken, want anders krijg je de taart nooit mooi gesneden. Zelf heb ik het niet geprobeerd met een springvorm, maar ik denk dat dat ook wel kan. Zorg dan wel dat je de rand van de taart niet hoger dan 2 à 3 cm maakt, anders heb je te weinig deeg en te weinig vulling.
Zo maak je 1 pruimentaart met room van 20*20 of 22 cm doorsnee:
- Wachttijd: 35 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 175 gr bloem
- 50 gr amandelmeel (kun je ook vervangen door 50 gr extra bloem)
- 50 gr + 1,5 el fijne witte suiker
- 100 gr boter
- 2 eieren
- 75 ml slagroom
- 8-10 rode pruimen
- 3 takjes rozemarijn
- Optioneel: 3 el (zelfgemaakte) pruimenjam
Zo maak je het
Taartbodem maken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Begin met het deeg. Dit gaat het makkelijkste in de keukenmachine, maar met messen lukt het ook. Meng de bloem, het amandelmeel, de 50 gr suiker en een snuf zout en snijd daar de boter in kleine stukjes door. Breek één van de eieren, kluts het ei en doe de helft ervan bij het deeg. Je krijgt nu geen samenhangend deeg, maar eerder een verzameling kruimels, maar dat hoort zo.
Vet je bakvorm in, stort het deeg erin en druk het uit over de bodem en tegen de zijkanten. Duw het goed aan! Eventueel kun je de bodem van de taart nu met de pruimenjam bestrijken, met of zonder is allebei heerlijk. Met jam is de taart net iets smeuïger.
Taart met pruimen
Was de pruimen, snijd ze in kwarten en bedek de bodem van de taart ermee in een mooi patroon. Ik had beide keren precies 9 pruimen nodig om de taart te vullen, maar aangezien dat natuurlijk afhangt van het formaat van je pruimen, raad ik aan om iedere gesneden pruim steeds meteen op de bodem te leggen, dan snijd je er nooit te veel of te weinig.
Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en verdeel ze gelijkmatig over de pruimen. Kluts het overgebleven halve ei met het andere ei, de room en de 1,5 el suiker glad. Schep dit behoedzaam om en tussen de pruimen, zodat de pruimen zelf zo min mogelijk bedekt raken met het roommengsel.
Pruimentaart bakken
Bak de taart gedurende ca. 35 minuten (dit is altijd een beetje afhankelijk van de oven), tot de rand mooi bruin is en de custardlaag goudbruine plekjes krijgt. Laat de taart goed afkoelen. Je kunt hem niet eerder snijden dan als hij lauw/bijna koud is, anders wordt het een kruimelig zooitje.
Met ijs ernaast is dit een prachtig toetje!
P.S.
Deze pruimentaart met room is heel losjes gebaseerd op deze rabarbercustardtaart van Smulpaapje. Ik heb echter zowel deeg, vulling als fruit aangepast. Kleinigheidje 😉
Loes zegt
Dag Emma, ik heb zowel je rabarbertaart als deze pruimentaart inmiddels een paar keer gemaakt, heerlijk. Vooral de rozemarijn bij de pruimentaart vond ik heel verrassend. En ik hou ervan dat ze zo makkelijk te maken zijn.
Ik gebruikte rijstmeel en amandelmeel, of rijstmeel en fijngemalen hazelnoten voor de bodem. En oerzoet in plaats van suiker ( om de taart glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers te maken )En rijstroom ipv slagroom ( ivm lactose )
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk om te horen, dankjewel! En wat fijn om te lezen dat het met vervangers ook goed gaat.
Koffie-oma zegt
Dag Emma, kun je op de bodem ook eerst het roommengsel doen en daarna de pruimen en rozemarijn?
Dan komt er zeker niks op de pruimen terecht.
Emma van der Deijl zegt
Dat kan zeker, maar dan mis je het lekkere effect van de pruimen die een beetje met de bodem versmelten. Zou ik dus niet doen, maar het mag natuurlijk wel!