Geroosterde bietjes met harissayoghurt

Geroosterde bietjes met harissayoghurt

Kruidige geroosterde bietjes, knapperige kikkererwten en pittige harissayoghurt, dat klinkt toch als een geweldige combinatie? Dat is het ook!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Hoe dol ik ook ben op bietjes, mijn repertoire recepten ermee is niet enorm. Dat komt gelukkig doordat ik een aantal favorieten heb, zoals couscous met biet, salade met biet, bietenfritters en, met zomerbietjes, bietencarpaccio. Daaraan voegde ik onlangs deze geroosterde bietjes met harissayoghurt toe, en die blijven hier zeker op het menu komen!

Geroosterde zomerbiet

Ook deze geroosterde bieten met harissayoghurt zijn het lekkerst om met zomerbietjes te maken, omdat die wat zachter van textuur zijn dan winterbieten. Bijkomend voordeel is dat ze er in heel veel mooie kleuren zijn.

Geroosterde bietjes met harissayoghurt

Geroosterde biet met kikkererwten

Door de bieten samen met kikkererwten en veel kruiden te roosteren, worden ze lekker zoet en kruidig, terwijl de kikkererwten heerlijk knapperig worden. Samen met een laag pittige harissayoghurt heb je een heerlijk gerecht. Extra lekker met wat vers (af)gebakken brood ernaast om de yoghurt mee op te dippen!

Kleinde geroosterde bietjes

Probeer trouwens wel de kleinste bietjes te gebruiken die je kunt vinden. Ik gebruikte per ongeluk de tweede keer dat ik dit maakte vrij forse bieten, en dat kan wel, maar dan is de smaak toch minder.

Over de harissa: proef die voor je de yoghurt ermee aanmaakt. Ik gebruikte voorheen altijd de rozenharissa van Souq, maar tegenwoordig heb ik die van Belazu en die is een stuk pittiger én aromatischer.

Zo maak je geroosterde bietjes met harissayoghurt voor 2 personen:

 • Voorbereidingstijd: 10 minuten
 • Wachttijd: 35 minuten
 • Kooktijd: 5 minuten
 • 750 gr (zomer)bietjes, liefst in verschillende kleuren
 • 1 blik kikkererwten (400 gr) afgespoeld en uitgelekt
 • 2 tl gemalen komijn
 • 1 el za’atar
 • 1 el sumac
 • 2 el olijfolie
 • 1 biologische citroen, geschrobd
 • 200 gr Griekse yoghurt
 • 2 tl rozenharissa, of meer of minder naar smaak (zie tekst)
 • blaadjes van 2 takjes munt en 2 takjes platte peterselie

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht of 220 conventioneel. Schrob de bietjes schoon en snijd lelijke plekjes weg. Snijd daarna de bieten in stukjes van 2-3 cm rondom.

Kruidige geroosterde bietjes

Leg dan de bietjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi de kruiden, plus zout naar smaak er overheen. Besprenkel ten slotte met de olijfolie en schep alles goed om. Schuif dan de bakplaat in de oven. Rooster de bietjes 10 minuten. Verdeel vervolgens de kikkererwten over de bietjes en schep nogmaals goed om. Rooster de groenten samen nog 30 minuten.

Bieten met harissayoghurt

Rasp 5 minuten voor het einde van de baktijd de schil van de citroen. Meng deze met de yoghurt, 2 tl citroensap, de harissa en zout naar smaak. Hak dan de munt en peterselie grof.

Smeer de harissayoghurt uit op een groot bord. Verdeel hier de geroosterde bietjes en kikkererwten overheen en bestrooi tot slot met de verse kruiden. Serveer met (plat) brood.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt