Deze bietencarpaccio met geitenkaas maakte ik vorig weekend als voorgerechtje voor mijn verjaardagslunch. Ik ben dol op de combinatie van de knapperige, aardse biet met het rinse van de geitenkaas, de pit van de rucola en de frisse vinaigrette.
Stiekem maak ik heb echter meestal zonder rucola, gewoon omdat ik de kleuren zo mooi vind. De keuze is dus aan jou!

Geschaafde biet
Toen maakte ik hem met rode biet, maar toen er in de groentetas een paar dagen later gele bietjes zaten, besloot ik met een restje rode biet en wat gele biet een multicolour versie te maken als lunch. Dat pakte door een aanvaring met de mandoline helaas iets anders uit dan gepland. Na een bezoekje aan de huisarts werd de bietencarpaccio met geitenkaas dan maar het voorgerecht die avond.

Hoewel ik nu voorlopig de mandoline maar in de la laat – en moet laten, want met je rechterduim dik ingepakt in gaas en tape is het lastig koken – is deze bietencarpaccio wél een blijvertje.
Prachtig met meerdere kleuren biet, maar ook met maar één kleur. Met Chioggia bieten (die gestreepte roze) wordt dit ook heel mooi trouwens! Het is natuurlijk wel zaak dat je rauwe bieten gebruikt, en niet van die voorgestoomde.
Tijdens mijn verjaardagslunch strooide ik ook pompoenpitjes over de bietencarpaccio. Die waren de keer erop op, maar ik vond het wel een ontzettend lekkere toevoeging.
Wat je ook doet, doe me één lol: gebruik bij je mandoline ALTIJD het plastic hulpstuk om je vingers te beschermen en kijk uit met andere schaven!!!!
Zo maak je bietencarpaccio met geitenkaas voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 1 grote of 2 kleine rauwe bieten
- 40 gr zachte geitenkaas
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1 el versgeperst citroensap
- optioneel: rucola en pompoenpitten
Zo maak je het
Als je pompoenpitten gebruikt, pof die dan in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Let wel op, de pitten kunnen nogal rond gaan vliegen, dus voor je het weet ligt je halve keuken vol met gepofte pompoenpitten.
Carpaccio van biet met geitenkaas
Schrob de biet(en) met een (nagel)borsteltje en flink wat water grondig schoon. Snijd de uiteinden eraf en schaaf de biet(en) – voorzichtig!! – in plakjes van 1 mm dun. Schik de plakjes mooi op twee bordjes. Scheur de rucola fijn en verdeel die over de biet.
Klop van de olijfolie, het citroensap en peper en zout naar smaak een vinaigrette. Verkruimel de geitenkaas over de borden en besprenkel het geheel met de vinaigrette. Verdeel als je ze gebruikt de gepofte pompoenpitten over de carpaccio.
Bietencarpaccio voorbereiden
Je kunt deze bietencarpaccio gemakkelijk voorbereiden door de bieten alvast te schaven en goed afgedekt in de koelkast te bewaren. De opmaak kun je dan op het laatste moment doen.
Laat hier weten wat je er van vindt