De lekkerste gehaktballetjes? Die zitten barstensvol groente. Echt waar. Deze gehaktballetjes met courgette gaar je in tomatensaus in de oven óf op het fornuis. Mega makkelijk, en waanzinnig lekker.
Kindproof gehaktballetjes met courgette
Die is ook een uitstekende manier om kinderen stiekem groente te laten eten. Mijn kinderen zijn dol op tomatensaus maar “lusten geen courgette”. Maar wel in deze balletjes, want ze merken niet dat het erin zit.
Wij eten deze gehaktballetjes graag met citroencouscous, en ook stevig brood is hier heerlijk bij (om de saus op te deppen!). Ook mijn sperziebonensalade is hier erg lekker bij.
Gehaktballetjes uit de oven
Ik maak deze gehaktballetjes het liefst in de oven, omdat de kant die niet in de saus ligt dan lekker en beetje knapperig wordt. Houd je meer van zachte gehaktballetjes, dan is op het fornuis het handigst.
Wil je de balletjes in de oven maken, dan is een ovenbestendige koekenpan (op de foto zie je deze – aff.) het handigst om de balletjes te maken. Heb je die niet, schenk dan de saus in een ovenschaal vóór je de balletjes in de saus legt.
Rundergehaktballetjes met courgette
Kies voor deze gehaktballetjes voor het beste rundergehakt en de lekkerste courgettes die je kunt vinden en je kunt veroorloven. Kies dus liever voor kleine dan voor grote courgettes (minder vocht!) en voor biologisch gehakt.
Zo maak je gehaktballetjes met courgette voor 2 personen:
- Kooktijd: 45 minuten
- 1 grote of 2 kleine uien
- 2 tenen knoflook
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 blik (400 gr) tomatenpulp
- 2 tl Provençaalse kruiden
- fijn zeezout
- 250 gr courgette (schoon gewicht)
- 250 gr biologisch rundergehakt
- 5 el paneermeel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak ondertussen de uien en de knoflook schoon en doe ze in de keukenmachine (of het bakje van de staafmixer). Pureer tot een vrijwel glad mengsel.
Gehaktballetjes in tomatensaus
Verhit in een (liefst ovenbestendige) koekenpan de olijfolie op middelhoog vuur. Schep hier de helft van het ui-knoflookmengsel in en draai het vuur laag. Fruit dit mengsel vervolgens 5 minuten zachtjes.
Voeg vervolgens de tomatenpulp toe met 1 tl van de kruiden, 1/4 tl zout en versgemalen peper naar smaak. Laat de saus rustig pruttelen terwijl je de gehaktballetjes maakt.
Gehaktballetjes met verstopte courgette
Rasp ondertussen de courgette grof. Meng dan de geraspte courgette en de rest van het knoflook-uimengsel in een ruime kom met het gehakt, het paneermeel, 1 tl van de kruiden, 1/2 tl zout plus versgemalen zwarte peper naar smaak.
Kneed het gehaktmengsel goed door, tot het een beetje plakkerig wordt. Maak er dan balletjes ter grootte van een pingpongbal van. Leg de balletjes in de pan tomatensaus.
Gehakt uit de oven
Zet de pan in de oven en laat de gehaktballetjes in de tomatensaus garen. Dit duurt 20-25 minuten.
Liever in de pan? Zet dan een deksel op de pan en laat de balletjes ongeveer even lang garen.
Laat hier weten wat je er van vindt