UPDATE: deze heerlijke, luchtige couscous met citroen was wel toe aan nieuwe foto’s! Die heb ik dus in 2022 gemaakt.
Op het pakje couscous van de supermarkt staat het heel duidelijk: even wellen in water. Maar dan krijg je veel minder luchtige en zachte couscous dan wanneer je hem op de traditionele manier stoomt.

Traditionele, gestoomde couscous
De korrels worden zelfs groter als je ze stoomt. Maar ja. Dat is nogal een klusje, met korrel tussen je handen rollen met olie, wellen, stomen, loswrijven en weer stomen. Niet echt heel handig voor doordeweeks dus. Deze frisse, snelle couscous wel, want mijn manier combineert het beste van beide methodes.

Snelle luchtige couscous
Deze bereiding houdt het midden tussen alleen maar wellen en traditioneel Marokkaans stomen. Je bent iets langer bezig dan wanneer je de couscous alleen maar welt, maar de smaak en textuur zijn zo veel beter! En ingewikkeld is het niet, tijdens het stomen kun je zelfs iets heel anders gaan doen.
Deze luchtige couscous met citroen past perfect bij tajine met vis, maar bijvoorbeeld ook bij lamsvlees.
Zo maak je citroencouscous voor 2 personen:
- Wachttijd: 15 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
- 125 gr couscous
- 2 el extra vierge olijfolie
- geraspte schil van een halve citroen
- een flinke hand gehakte verse kruiden naar smaak. Ik gebruikte een mix van peterselie, munt en pittige rucola
Zo maak je het
Zelf couscous stomen
Meng een eetlepel olijfolie door de couscous. Week hem dan eerst met kokend water, zoals op de verpakking staat. Breng ondertussen in een lage kookpan een bodempje water aan de kook. Schep de geweekte couscous in een zeef in de kookpan past en stoom de couscous gedurende 10 minuten.
Couscous met citroen
Nu heb je snelle maar luchtige couscous! Breng de couscous op smaak met de rest van de olie, de geraspte citroenschil, de verse kruiden en zout en peper naar smaak.
Annelies zegt
Klinkt goed, ik ga het proberen 🙂
Emma van der Deijl zegt
Leuk! Laat je weten hoe het smaakte?
wim.vandergun@gmail zegt
Ik was al la1ng op zoek naar een recept dat het midden vormde tussen de supermarkt manier en de echte marokkaanse manier van bereiden. Ik begrijp alleen de tijden niet. Bedoelt u het inweken als wachttijd. In het recept staat een kooktijd van 10 minuten.
Wim van der Gun zegt
Kloppen de tijden wel? Als ik het recept lees, kom ik niet aan 40 minuten of duurt het weken zo lang.
Emma van der Deijl zegt
Scherp, de 25 minuten is de totale tijd, de 15 minuten is de tijd tijdens het weken!
Marja van Putten zegt
ik doe al jaren een beetje olie in de pan
couscous toevoegen en tijdens voortdurend roeren beetje voor beetje water bij mengen tot de couscous zacht is..
zo klaar kan niet mislukken
Emma van der Deijl zegt
Hoi Marja, heb ik ook jaren zo gedaan! Met deze methode wordt de couscous alleen nog nét wat luchtiger, en dat vind ik lekkerder 🙂