Tajine met zoete aardappel en gehaktballetjes

Tajine met zoete aardappel en gehaktballetjes

Verwarmende, rijke smaken, zoete tonen en een gehaktballetjes met een heerlijke bit: deze tajine met zoete aardappel heeft het allemaal
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een heerlijke tajine met rijke smaken, smeltende zoete aardappel en pittige gehaktballetjes. Het is even een werkje, maar het is elke minuut waard!

Tajine met zoete aardappel en gehaktballetjes

Tajine uit Tarifa

In Tarifa, in het zuidelijkste puntje van het vasteland van Europa, waar wij onlangs waren, zie je Marokko aan de overkant van de straat van Gibraltar liggen. Het is dan ook geen wonder dat je in Tarifa verrukkelijk Marokkaans kan eten.

Tarifa

Dat deden wij dan ook, en wel op een heel bijzondere plek. Het restaurant waar we waren, is gevestigd op een binnenplaats, je eet er dus jaarrond buiten. De binnenplaats is helemaal gedecoreerd in Moorse stijl, en er staan zelfs bedoeïenententen als overkapping van een deel van de binnenplaats. Echt een sprookje!

Tarifa
Tarifa

Tajine met zoete aardappel

Na Leidens Ontzet is er echter geen houden meer aan: de zomer is voorbij, de herfst is weer begonnen. Met de ervaringen uit Tarifa in het achterhoofd, maakte ik deze tajine met zoete aardappel en gehaktballetjes.

Tajine met zoete aardappel en gehaktballetjes

Dit is een heerlijk verwarmend herfstgerecht. Door de zoete aardappel en de abrikozen smaakt het gerecht een tikje zoet, maar er zitten ook pittige kruiden in om het geheel in balans te brengen. De gehaktballetjes worden gekruid, en bevatten ook wat couscous, voor een heerlijke bite.

Zo maak je tajine met zoete aardappel en gehaktballetjes voor 2 personen:

 • Wachttijd: 30 minuten
 • Kooktijd: 1 uur 30 minuten
 • 50 gr couscous
 • 1/4 tl uienpoeder
 • 1/4 knoflookpoeder
 • 2 tl baharat
 • 250 gr runder- of lamsgehakt
 • 1,5 tl ras-el-hanout
 • 2 middelgrote uien, grof gesneden
 • 2 middelgrote zoete aardappels
 • 4 tenen knoflook
 • 1 blik tomaatblokjes
 • 1 el tomatenpuree
 • 6 abrikozen, in kleine stukjes
 • 2 takjes munt, de blaadjes fijngehakt

Zo maak je het

Meng de couscous met 1 tl olijfolie en een snuf zout. Kook water en voeg 70 ml toe aan de couscous. Roer de couscous los met een vork wanneer al het water is opgenomen. Laat de couscous even afkoelen.

Tajine met gehaktballetjes

Meng het gehakt met de rub, het uien- en knoflookpoeder, de couscous en 1/2 tl fijn zout. Het is belangrijk om een tijdje te kneden, net zolang tot het gehakt de couscous helemaal heeft opgenomen en het geheel een stevige bal vormt.

Verhit in een tajine of stoofpan een scheut olie op middelhoog vuur. Draai balletjes ter grootte van walnoten van het gehakt en braad ze aan in de tajine. Doe dit voorzichtig, de balletjes vallen vrij gemakkelijk uit elkaar. Vis de balletjes er weer uit als ze bruin zijn, ze hoeven nu nog niet door en door gaar te worden. Let op: door de couscous in het gehakt, bruinen de balletjes heel snel.

Tajine met zoete aardappel

Fruit de uien in het achtergebleven bakvet tot ze glazig zien. Snijd ondertussen de zoete aardappels in blokjes van ca. 2x2x2 cm, pel de knoflooktenen en snijd die doormidden. Voeg wanneer de ui glazig ziet de zoete aardappel en de knoflook toe en bak tot de knoflook begint te geuren. Doe dan de tomaatblokjes, de tomatenpuree, de ras-el-hanout, 1/2 tl zout en 50 ml water in de tajine. Roer goed om en verhit tot het geheel begint te borrelen.

Verplaats de tajine dan naar het kleinste pitje dat je hebt en draai dat helemaal laag. Leg de gehaktballetjes op de groente, zet het deksel op de tajine of pan en laat gedurende minimaal 30 minuten stoven.

Voeg dan de abrikozen toe, roer voorzichtig om en laat het geheel nog 10 minuten stoven. Schep de tajine in diepe borden en bestrooi met de gehakte verse munt. Als je wilt, kun je hierbij couscous of platbrood serveren, maar ook zonder dat is ruim voldoende voor 2 personen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt