Onlangs zag ik bij Joorkitchen gnocchi met heel veel groente voorbijkomen. Ongeveer tegelijkertijd kreeg ik van een volger het verzoek om meer gerechten met veel groente die geschikt zijn voor kinderen. Nou had ik al mijn pompoenpasta, maar 1+1=2. En omdat ik letterlijk niemand ken die niet van lasagne houd, dook ik de keuken in om een makkelijke lasagne met heel veel verstopte groente te maken.
Heel veel verstopte groente
Hoeveel? Nou, meer dan 2 kilo per 4 personen! Dat houd je heel makkelijk door als basis een kilo hutspotmix (!) van de supermarkt te gebruiken. Die bak je heel rustig tot alles helemaal zacht is. Dan gaan er tomaat en paprika bij, pureren en stapelen maar!
Liever niet uit een zakje? Geen probleem, rasp dan met de keukenmachine 600 gr wortel en 400 gr ui grof.
Lasagne met verstopte groente
Dat bakken kan je op verschillende manieren doen. Mijn favoriete manier is om de pan op een héél laag pitje te zetten en de boel zo rustig 2 uur te laten stoven. Dan hoef je maar heel af en toe te roeren en kun je ondertussen iets anders doen.
Wil je het sneller doen, bak de groente dan op middelhoog vuur terwijl je zeer regelmatig roert. Dan ben je in 30-40 minuten wel klaar. De groente zijn goed als de wortel boterzacht is.
Gratis tip voor mooie, stevige stukken lasagne: na het bakken 10 minuten laten staan. Dan is hij veel steviger!
Vegetarische lasagne met veel groente
Waar ik vroeger voor een saus als deze al snel ansjovis zou gebruiken om hem umami te maken, koos ik dit keer voor miso. Daarmee is de lasagne meteen vegetarisch. Als je vegan mozzarella zou gebruiken, is hij zelfs vegan! Wil je de lasagne nóg meer smaak geven, dan is pesto een heerlijk extra smaakmaker.
Let er voor vegan lasagne wel op dat je lasagnevellen ook vegan zijn. Hoeveel vellen je precies nodig hebt, hangt af van het formaat van je schaal én dat van de vellen, dus mijn 175 gr is een benadering.
Zo maak je makkelijke lasagne met heel veel verstopte groente voor 4 personen:
- Wachttijd: 1 uur 30 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 2 el olijfolie
- 1 kilo hutspotgroente (of 600 gr wortel en 400 gr ui, grof geraspt)
- 1/4 tl fijn zout
- 3 tenen knoflook
- 1 pot geroosterde rode paprika
- 2 blikken (400 gr) tomaatblokjes
- 2 el lichte miso
- 175 lasagnebladen
- 200 gr mozzarella (dat is 1 maxipak)
- optioneel: Parmezaanse kaas, pesto
Zo maak je het
Verhit in een grote pan met dikke bodem (ik gebruik een Creuset stoofpan) de olie en doe de hutspotmix en het zout erbij. Laat de groente nu rustig bakken zoals hierboven beschreven.
Makkelijke lasagne
Pers wanneer de wortel zacht is de knoflook uit boven de pan en roer goed om. Laat even rustig pruttelen terwijl je de pot paprika’s openmaakt en die laat uitlekken. Scheur de paprika in grove stukken.
Doe de paprika’s, de blikken tomaat en de miso in de pan en roer alles om. Pureer dan de saus tot hij redelijk glad is. Dit gaat het beste met een blender, maar als je geen zin hebt om de saus over te hevelen kun je ook prima een staafmixer gebruiken. Dat kost alleen iets meer tijd.
Proef de saus, voeg zout en peper naar smaak toe en zet de saus terug op laag vuur en laat nog een kwartier pruttelen. Proef nogmaals en voeg zonodig nog zout en/of peper toe.
Lasagne met groentesaus
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Schep dan een laagje saus in je ovenschaal. Zorg dat de hele bodem bedekt is. Je gebruikt als het goed is ietsje meer dan 1/4 van de saus.
Leg hierop de eerste laag lasagnebladen. Herhaal dit proces tweemaal. Als het goed is heb je nu een schaal waar bovenop lasagnevellen liggen, en in de pan een beetje saus.
Verdeel het laatste restje saus over de bladen en scheur de mozzarella er boven. Zorg dat ongeveer de hele bovenkant bedekt is met kaas. Als je wilt kun je voor de smaak ook nog wat Parmezaanse kaas over de lasagne raspen.
Bak je lasagne met verstopte groente 35 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat hem vervolgens 10 minuten staan voor je hem aansnijdt.
Laat hier weten wat je er van vindt