Op zoek naar een goed recept met zuurkool stuitte ik onlangs op een recept in het fijne Vegatopiakookboek voor vegan zuurkoolstamppot met mosterd. Ik paste het recept voor de zuurkoolstamppot hier en daar wat aan, verving de gewone aardappel door zoete en een nieuwe favoriet was geboren. Ook onze dreumes is hier dol op!
Gebakken zuurkool
De zuurkool wordt niet gekookt, maar droog gebakken. Daarvoor moet je het vocht zoveel mogelijk uit de zuurkool knijpen. Heb je een enigszins gevoelige huid, doe voor het uitknijpen dan handschoenen aan. De eerste keer dat ik dit maakte, sprongen de pijnlijke barsten in mijn handen tijdens het uitknijpen…
Door het bakken krijgt de zuurkool meer smaak en een stevige bite. Samen met de zoete aardappel en de ui ontstaat een zoet-zure stamppot. De mosterd geeft pit, de gebakken uitjes een knapperig accent.
Zoete aardappel in de zuurkoolstamppot
Zoals alle gerechten met zuurkool wordt ook deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel het lekkerste met zuurkool uit het vat, dus van de groenteboer. Die is zachter van smaak dan zuurkool uit een pakje.
Het lukt natuurlijk wel gewoon met zuurkool uit een pakje, maar dan is het handig om die even een beetje af te spoelen voor je de stamppot maakt. En ja, er gaat dus meer dan een kilo groente voor twee personen in dit gerecht. Thank me later!
Ik heb trouwens dit recept in 2023 van nieuwe foto’s voorzien, want dat was hard nodig!
Zo maak je zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 500-600 gr zuurkool (liefst uit het vat)
- 500 gr oranje zoete aardappel
- 2 uien
- 2 el grove mosterd
- 20 gr gebakken uitjes (uit een pot of zakje, die dus eigenlijk gefrituurd zijn
Zo maak je het
Doe de zuurkool in een zeef of vergiet en laat zoveel mogelijk vocht uitlekken. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 2x2x2 cm. Doe ze in een pan met een flinke snuf zout en giet er water bij tot ze net onder staan. Zet de pan op hoog vuur tot het water kookt. Draai dan het vuur laag en laat de zoete aardappels in 10-15 minuten gaar koken.
Zuurkool bakken
Snijd de uien in halve ringen. Verhit in een hapjes- of koekenpan een scheut olijfolie op hoog vuur. Bak de uien 1 minuut op hoog vuur, draai het vuur laag en bak de uien tot ze glazig zien. Haal ze uit de pan en zet apart. Veeg de pan schoon met keukenpapier.
Duw en knijp zo veel mogelijk vocht uit de zuurkool. Bak de zuurkool in twee porties in de droge pan (dus zonder olie!) goudbruin. Pas op voor aanbranden!
Zuurkoolstamppot maken
Giet de zoete aardappel af, maar niet te grondig. Stamp met het aanhangende vocht, de zuurkool, de uienringen, de mosterd en zout en peper naar smaak tot een stevige stamppot. Bestrooi op de borden met de gebakken uitjes.
Paula zegt
Ik heb dit vandaag gemaakt. Wat verrukkelijk zeg! Garneren met de uitjes voegt nog iets toe aan wat al heerlijk is. Je zou er nog een spekje doorheen kunnen doen, maar dan zeker niet te veel.
Bedankt voor dit recept!
Pia van der Wal zegt
Heerlijk dit recept, ik hou van zuurkool,
André zegt
Superlekker! Ik had de uitjes voor erop niet, maar ondsnks dat, smullen!
Emma van der Deijl zegt
Superleuk, dank voor je reactie!
Odette Ruiter zegt
Heerlijk stamppotje en net even anders. Een aanrader!
Em's Real Food zegt
Dankjewel voor je reactie, superleuk om te horen!
Marc zegt
Heerlijk en past goed in een veganistische of vegetarisch dieet. Eens een andere kijk op zuurkool!
Em's Real Food zegt
Dankjewel voor je bericht, ik ben blij dat de stamppot zo goed in de smaak is gevallen!
Siets zegt
Verrukkelijk!
Emma van der Deijl zegt
Dankjewel!
Frederik Ros zegt
Ik kook soms de zoete aardappel (of pompoen) in een bouillon van groente of kip en een gesnipperde ui. In een echte stamppot hoort een kuiltje voor de jus, waarom dan niet met boter of kookroom een mosterdjus maken, inplaats van door de stamppot te roeren?
Emma van der Deijl zegt
Dat is vast ook lekker, dus voel je vrij!
Degroot zegt
Heerlijk alternatief, je zou er ook nog indische gehakt bAlletje bij kunnen doen!
Ik vond het lekker.’
Marga
Emma van der Deijl zegt
Ook heerlijk erbij inderdaad!
Babs Arno zegt
Wat een verrassend recept. Ik word fan van de zoete aardappel. Ik deed toevoeging van creme fraiche door de puree. En ik vergiste me in het mosterdpotje, er zit bij mij ook beetje picalilly door …
Het is een mooi en makkelijk gerecht voor verjaardagen.
Emma van der Deijl zegt
Wat een leuk idee, voor verjaardagen! Picalilly erin lijkt me trouwens ook lekker 🙂
Sylvianne Oostrum zegt
Wauw! Ik ben zeer enthousiast over hoe de smaken zo mooi samenkomen!
Echt heerlijk dit!
Emma van der Deijl zegt
Nou wat leuk, dankjewel!
Irene zegt
Heerlijk recept voor als je de witte aardappel moet vermijden! Wat een smaaksensatie, de gebakken uitjes toppen het gerecht heerlijk af. In plaats van spekjes heb ik stukjes gebakken halloumi gebruikt, om toch nog dat lekkere zoute tintje in je stamppot te hebben! Ik heb genoten, eet smakelijk! Dank voor het delen 🙂