Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd

Eén van de populairste recepten op de site is deze vegan (!) zuurkoolstamppot met zoete aardappel. ⁠⁠Snel, verrassend, smaakvol en eenvoudig.

Op zoek naar een goed recept met zuurkool stuitte ik onlangs op een recept in het fijne Vegatopiakookboek voor vegan zuurkoolstamppot met mosterd. Ik paste het recept voor de zuurkoolstamppot hier en daar wat aan, verving de gewone aardappel door zoete en een nieuwe favoriet was geboren. Ook onze dreumes is hier dol op!

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd

Gebakken zuurkool

De zuurkool wordt niet gekookt, maar droog gebakken. Daarvoor moet je het vocht zoveel mogelijk uit de zuurkool knijpen. Heb je een enigszins gevoelige huid, doe voor het uitknijpen dan handschoenen aan. De eerste keer dat ik dit maakte, sprongen de pijnlijke barsten in mijn handen tijdens het uitknijpen…

Door het bakken krijgt de zuurkool meer smaak en een stevige bite. Samen met de zoete aardappel en de ui ontstaat een zoet-zure stamppot. De mosterd geeft pit, de gebakken uitjes een knapperig accent.

Zoete aardappel in de zuurkoolstamppot

Zoals alle gerechten met zuurkool wordt ook deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel het lekkerste met zuurkool uit het vat, dus van de groenteboer. Die is zachter van smaak dan zuurkool uit een pakje.

Het lukt natuurlijk wel gewoon met zuurkool uit een pakje, maar dan is het handig om die even een beetje af te spoelen voor je de stamppot maakt. En ja, er gaat dus meer dan een kilo groente voor twee personen in dit gerecht. Thank me later!

Ik heb trouwens dit recept in 2023 van nieuwe foto’s voorzien, want dat was hard nodig!

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd

Zo maak je zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 500-600 gr zuurkool (liefst uit het vat)
  • 500 gr oranje zoete aardappel
  • 2 uien
  • 2 el grove mosterd
  • 20 gr gebakken uitjes (uit een pot of zakje, die dus eigenlijk gefrituurd zijn

Zo maak je het

Doe de zuurkool in een zeef of vergiet en laat zoveel mogelijk vocht uitlekken. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 2x2x2 cm. Doe ze in een pan met een flinke snuf zout en giet er water bij tot ze net onder staan. Zet de pan op hoog vuur tot het water kookt. Draai dan het vuur laag en laat de zoete aardappels in 10-15 minuten gaar koken.

Zuurkool bakken

Snijd de uien in halve ringen. Verhit in een hapjes- of koekenpan een scheut olijfolie op hoog vuur. Bak de uien 1 minuut op hoog vuur, draai het vuur laag en bak de uien tot ze glazig zien. Haal ze uit de pan en zet apart. Veeg de pan schoon met keukenpapier.

Duw en knijp zo veel mogelijk vocht uit de zuurkool. Bak de zuurkool in twee porties in de droge pan (dus zonder olie!) goudbruin. Pas op voor aanbranden!

Zuurkoolstamppot maken

Giet de zoete aardappel af, maar niet te grondig. Stamp met het aanhangende vocht, de zuurkool, de uienringen, de mosterd en zout en peper naar smaak tot een stevige stamppot. Bestrooi op de borden met de gebakken uitjes.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.5 / 5. Aantal: 115

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

  1. Ik heb dit vandaag gemaakt. Wat verrukkelijk zeg! Garneren met de uitjes voegt nog iets toe aan wat al heerlijk is. Je zou er nog een spekje doorheen kunnen doen, maar dan zeker niet te veel.
    Bedankt voor dit recept!

  2. Ik kook soms de zoete aardappel (of pompoen) in een bouillon van groente of kip en een gesnipperde ui. In een echte stamppot hoort een kuiltje voor de jus, waarom dan niet met boter of kookroom een mosterdjus maken, inplaats van door de stamppot te roeren?

  3. Wat een verrassend recept. Ik word fan van de zoete aardappel. Ik deed toevoeging van creme fraiche door de puree. En ik vergiste me in het mosterdpotje, er zit bij mij ook beetje picalilly door …
    Het is een mooi en makkelijk gerecht voor verjaardagen.

  4. Heerlijk recept voor als je de witte aardappel moet vermijden! Wat een smaaksensatie, de gebakken uitjes toppen het gerecht heerlijk af. In plaats van spekjes heb ik stukjes gebakken halloumi gebruikt, om toch nog dat lekkere zoute tintje in je stamppot te hebben! Ik heb genoten, eet smakelijk! Dank voor het delen 🙂

Laat hier weten wat je er van vindt