Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd

Op zoek naar een goed recept met zuurkool stuitte ik onlangs op een recept in het fijne Vegatopiakookboek voor vegan zuurkoolstamppot met mosterd. Ik paste het recept voor de zuurkoolstamppot hier en daar wat aan, verving de gewone aardappel door zoete en een nieuwe favoriet was geboren. Ook onze dreumes is hier dol op!

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd

Gebakken zuurkool

De zuurkool wordt niet gekookt, maar droog gebakken. Daarvoor moet je het vocht zoveel mogelijk uit de zuurkool knijpen. Heb je een enigszins gevoelige huid, doe voor het uitknijpen dan handschoenen aan. De eerste keer dat ik dit maakte, sprongen de pijnlijke barsten in mijn handen tijdens het uitknijpen…

Door het bakken krijgt de zuurkool meer smaak en een stevige bite. Samen met de zoete aardappel en de ui ontstaat een zoet-zure stamppot. De mosterd geeft pit, de gebakken uitjes een knapperig accent.

Zoete aardappel in de zuurkoolstamppot

Zoals alle gerechten met zuurkool wordt ook deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel het lekkerste met zuurkool uit het vat, dus van de groenteboer. Die is zachter van smaak dan zuurkool uit een pakje.

Het lukt natuurlijk wel gewoon met zuurkool uit een pakje, maar dan is het handig om die even een beetje af te spoelen voor je de stamppot maakt. En ja, er gaat dus meer dan een kilo groente voor twee personen in dit gerecht. Thank me later!

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd

Zo maak je zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd voor 2 personen:

 • Kooktijd: 30 minuten
 • 500-600 gr zuurkool (liefst uit het vat)
 • 500 gr oranje zoete aardappel
 • 2 uien
 • 2 el grove mosterd
 • 20 gr gebakken uitjes (uit een pot of zakje, die dus eigenlijk gefrituurd zijn

Zo maak je het

Doe de zuurkool in een zeef of vergiet en laat zoveel mogelijk vocht uitlekken. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 2x2x2 cm. Doe ze in een pan met een flinke snuf zout en giet er water bij tot ze net onder staan. Zet de pan op hoog vuur tot het water kookt. Draai dan het vuur laag en laat de zoete aardappels in 10-15 minuten gaar koken.

Zuurkool bakken

Snijd de uien in halve ringen. Verhit in een hapjes- of koekenpan een scheut olijfolie op hoog vuur. Bak de uien 1 minuut op hoog vuur, draai het vuur laag en bak de uien tot ze glazig zien. Haal ze uit de pan en zet apart. Veeg de pan schoon met keukenpapier.

Duw en knijp zo veel mogelijk vocht uit de zuurkool. Bak de zuurkool in twee porties in de droge pan (dus zonder olie!) goudbruin. Pas op voor aanbranden!

Zuurkoolstamppot maken

Giet de zoete aardappel af, maar niet te grondig. Stamp met het aanhangende vocht, de zuurkool, de uienringen, de mosterd en zout en peper naar smaak tot een stevige stamppot. Bestrooi op de borden met de gebakken uitjes.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.6 / 5. Aantal: 79

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.


NIEUW! Em’s real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.


Gepubliceerd op 10 maart 2018

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Reacties

 1. Paula zegt

  Ik heb dit vandaag gemaakt. Wat verrukkelijk zeg! Garneren met de uitjes voegt nog iets toe aan wat al heerlijk is. Je zou er nog een spekje doorheen kunnen doen, maar dan zeker niet te veel.
  Bedankt voor dit recept!

Leave A Reply


NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.