Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd

Op zoek naar een goed recept met zuurkool stuitte ik onlangs op een recept in het fijne Vegatopiakookboek voor vegan stammpot met zuurkool en mosterd. Ik paste het hier en daar wat aan, verving de gewone aardappels door zoete en een nieuwe favoriet was geboren. Ook onze dreumes is hier dol op!

Gebakken zuurkool

De zuurkool wordt niet gekookt, maar droog gebakken. Daarvoor moet je het vocht zoveel mogelijk uit de zuurkool knijpen. Heb je een enigszins gevoelige huid, doe voor het uitknijpen dan handschoenen aan. De eerste keer dat ik dit maakte, sprongen de pijnlijke barsten in mijn handen tijdens het uitknijpen…

Door het bakken krijgt de zuurkool meer smaak en een stevige bite. Samen met de zoete aardappel en de ui ontstaat een zoet-zure stamppot. De mosterd geeft pit, de gebakken uitjes een knapperig accent.

Zuurkoolstamppot

Zoals alle gerechten met zuurkool wordt ook deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel het lekkerste met zuurkool uit het vat, dus van de groenteboer. Die is zachter van smaak dan zuurkool uit een pakje. Het lukt natuurlijk wel gewoon met zuurkool uit een pakje.

En ja, er gaat dus meer dan een kilo groente voor twee personen in dit gerecht. Thank me later! Wil je trouwens ook zo’n gezellig groen accentje op je zuurkoolstamppot? Platte peterselie geeft een fijne smaak en kleurt natuurlijk prachtig.

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor zuurkoolstamppot met zoete aardappel en mosterd voor 2 personen:

  • 500-600 gr zuurkool (liefst uit het vat)
  • 500 gr oranje zoete aardappel
  • 2 uien
  • 2 el grove mosterd
  • 20 gr gebakken uitjes (uit een pot of zakje, die dus eigenlijk gefrituurd zijn

Doe de zuurkool in een zeef of vergiet en laat zoveel mogelijk vocht uitlekken. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 2x2x2 cm. Doe ze in een pan met een flinke snuf zout en giet er water bij tot ze net onder staan. Zet de pan op hoog vuur tot het water kookt. Draai dan het vuur laag en laat de zoete aardappels in 10-15 minuten gaar koken.

Zuurkool bakken

Snijd de uien in halve ringen. Verhit in een hapjes- of koekenpan een scheut olijfolie op hoog vuur. Bak de uien 1 minuut op hoog vuur, draai het vuur laag en bak de uien tot ze glazig zien. Haal ze uit de pan en zet apart. Veeg de pan schoon met keukenpapier.

Duw en knijp zo veel mogelijk vocht uit de zuurkool. Bak de zuurkool in twee porties in de droge pan (dus zonder olie!) goudbruin. Pas op voor aanbranden!

Zuurkoolstamppot maken

Giet de zoete aardappel af, maar niet te grondig. Stamp met het aanhangende vocht, de zuurkool, de uienringen, de mosterd en zout en peper naar smaak tot een stevige stamppot. Bestrooi op de borden met de gebakken uitjes.

Blijf op de hoogte via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *