Gegrilde sla met bonenpuree en halloumi

Gegrilde sla met bonenpuree en halloumi

Een stamppot die geen stamppot is: romige bonenpuree, aardse gegrilde sla en hartige, knapperige halloumi. Stampen staat vrij!
Kerst 2024Kerst 2024

Een stamppot die geen stamppot is⁠. Tja. Dit gerecht begon in mijn hoofd als een lentestamppot. Romige, frisse bonenpuree, iets bittere gegrilde sla en knapperige, zoute halloumi.⁠ Maar ja, de texturen van de ingrediënten zijn ook erg smakelijk. Beetje zonde om ze vooraf door elkaar te stampen dus.

Gegrilde sla met bonenpuree en halloumi

Zo veranderde deze stamppot tijdens de bereiding in deze combinatie. Veel sneller dan gewone stamppot, doordat je bonen uit blik gebruikt in plaats van aardappel. En daarmee nog gezonder ook.

De sla die je hiervoor nodig hebt wordt onder verschillende namen verkocht. Ik ken deze kropjes als little gem, maar in de app van mijn supermarkt worden de baby romaine genoemd. Is dus hetzelfde.

Het recept is vegetarisch. Wil je liever vegan of zonder zuivel eten, vervang dan de halloumi door bijvoorbeeld knapperige tempeh of tofu. Of falafel!

Gegrilde sla met bonenpuree en halloumi

Zo maak je gegrilde sla met bonenpuree en halloumi voor 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 1 groot blik (800, gr, uitlekgewicht 530 gr) witte bonen, of natuurlijk 2 blikken van 400 gr
  • 2 tenen knoflook
  • 2,5 el extra vierge olijfolie
  • 225 gr halloumi
  • 2 kroppen little gem/baby romaine
  • 2 tl vers citroensap
  • 1/4 tl fijn zout
  • zwarte peper

Zo maak je het

Spoel de witte bonen af en laat ze goed uitlekken. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit in een kookpan 1/2 el olijfolie op middelhoog vuur en bak de knoflook hierin 1 minuut. Voeg dan de bonen toe, roer goed om en draai het vuur laag.

Gegrilde sla met gebakken halloumi

Snijd vervolgens de halloumi in plakjes en snijd de slakropjes in de lengte in kwarten. Besmeer de snijvlakken van de sla met een kwastje met 1/2 el olijfolie.

Verwarm op middelhoog vuur een koekenpan met daarin 1/2 el olijfolie. Bak hierin de halloumi bruin en knapperig.

Verhit ondertussen een grillpan op hoog vuur en grill hierin de sla, terwijl je die af en toe keert zodat hij rondom mooie bruine strepen krijgt.

Citroenige bonenpuree

Voeg ondertussen de laatste el olijfolie en het citroensap met het zout plus peper naar smaak toe aan de witte bonen. Prak het geheel met een stamppotstamper of vork tot een bijna gladde puree. Proef en maak zo nodig op smaak met meer citroensap, zout en/of peper.

Serveer de puree met de gebakken halloumi en de gegrilde slakwarten.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt