Een stamppot die geen stamppot is. Tja. Dit gerecht begon in mijn hoofd als een lentestamppot. Romige, frisse bonenpuree, iets bittere gegrilde sla en knapperige, zoute halloumi. Maar ja, de texturen van de ingrediënten zijn ook erg smakelijk. Beetje zonde om ze vooraf door elkaar te stampen dus.
Zo veranderde deze stamppot tijdens de bereiding in deze combinatie. Veel sneller dan gewone stamppot, doordat je bonen uit blik gebruikt in plaats van aardappel. En daarmee nog gezonder ook.
De sla die je hiervoor nodig hebt wordt onder verschillende namen verkocht. Ik ken deze kropjes als little gem, maar in de app van mijn supermarkt worden de baby romaine genoemd. Is dus hetzelfde.
Het recept is vegetarisch. Wil je liever vegan of zonder zuivel eten, vervang dan de halloumi door bijvoorbeeld knapperige tempeh of tofu. Of falafel!
Zo maak je gegrilde sla met bonenpuree en halloumi voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 1 groot blik (800, gr, uitlekgewicht 530 gr) witte bonen, of natuurlijk 2 blikken van 400 gr
- 2 tenen knoflook
- 2,5 el extra vierge olijfolie
- 225 gr halloumi
- 2 kroppen little gem/baby romaine
- 2 tl vers citroensap
- 1/4 tl fijn zout
- zwarte peper
Zo maak je het
Spoel de witte bonen af en laat ze goed uitlekken. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit in een kookpan 1/2 el olijfolie op middelhoog vuur en bak de knoflook hierin 1 minuut. Voeg dan de bonen toe, roer goed om en draai het vuur laag.
Gegrilde sla met gebakken halloumi
Snijd vervolgens de halloumi in plakjes en snijd de slakropjes in de lengte in kwarten. Besmeer de snijvlakken van de sla met een kwastje met 1/2 el olijfolie.
Verwarm op middelhoog vuur een koekenpan met daarin 1/2 el olijfolie. Bak hierin de halloumi bruin en knapperig.
Verhit ondertussen een grillpan op hoog vuur en grill hierin de sla, terwijl je die af en toe keert zodat hij rondom mooie bruine strepen krijgt.
Citroenige bonenpuree
Voeg ondertussen de laatste el olijfolie en het citroensap met het zout plus peper naar smaak toe aan de witte bonen. Prak het geheel met een stamppotstamper of vork tot een bijna gladde puree. Proef en maak zo nodig op smaak met meer citroensap, zout en/of peper.
Serveer de puree met de gebakken halloumi en de gegrilde slakwarten.
Laat hier weten wat je er van vindt