Wellicht heb je mijn stamppot met gegrilde sla al gemaakt, maar ik vind het zó lekker dat ik het op meer manieren eet. Bijvoorbeeld als razendsnel bijgerecht.
Sla grillen
Door te sla te grillen krijg je bijna een andere groente. Van knapperig en fris gat ze sla naar heerlijk zacht, licht bitter en met een diepe grillsmaak.
Of dat lekker is? De schaal ging schoon op tijdens mijn laatste verjaardagsdiner, dus objectief gezien wel ja!
Sla van de grill
Het enige bijzondere wat je nodig hebt is een grillpan of barbecue voor die mooie grillstrepen. Verder is het een kwestie van nootjes roosteren in een droge koekenpan, en je beste zout en olijfolie uit de kast pakken.
Baby romaine sla
De sla die je hiervoor nodig hebt wordt onder verschillende namen verkocht. Ik ken deze kropjes als little gem, maar in de app van mijn supermarkt worden de baby romaine genoemd. Dat is dus dezelfde groente.
Gegrilde romaine sla
Met grote romaine sla werkt het overigens ook, maar dat zou ik wel op de barbecue doen. Die kroppen zijn te groot voor in de grillpan. Zorg dan trouwens voor een niet te heet vuur, anders is de buitenkant verbrand terwijl de binnenkant nog rauw is.
Zo maak je gegrilde sla met pecannootjes voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 25 gr ongebrande pecannoten
- 2 kropjes little gem/baby romaine sla
- 1 el neutrale olijfolie
- 2 el extra vierge olijfolie
- zoutvlokken naar smaak, zoals Maldon of fleur de sel
Zo maak je het
Begin met de noten. Hak ze grof, en rooster ze in een droge koekenpan (dus zonder olie of boter) op middelhoog vuur, tot ze beginnen te geuren.
Snijd dan de slakropjes in de lengte in kwarten. Spoel ze indien nodig grondig af onder de kraan.
Gegrilde sla kropjes
Besmeer de snijvlakken van de sla met een kwastje met 1/2 el olijfolie. Verhit ondertussen een grillpan op hoog vuur en grill hierin de sla, terwijl je die af en toe keert zodat hij rondom mooie bruine strepen krijgt.
Leg de gegrilde slakropjes op een groot bord en bestrooi ze met de geroosterde noten. Sprenkel er dan de olijfolie overheen en maak af met het zout.
Laat hier weten wat je er van vindt