Gesmoorde sla met doperwtjes in een koekenpan op een roze marmeren achtergrond

Gesmoorde sla met doperwtjes

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Sla met doperwtjes is een geweldige combinatie. Zoet, romig en iets bitter. Een beetje spek erbij zorgt voor een geweldige, hartige, umami hint.

Sla grillen en smoren doe ik wel vaker, en erwtjes met spek of ham en reepjes sla zijn een regelrechte klassieker in Frankrijk. Maar die twee combineren was dan weer nieuw voor me. Nieuw en overheerlijk, dat moge duidelijk zijn.

Gesmoorde sla met doperwtjes in een koekenpan op een roze marmeren achtergrond

Sla met doperwtjes uit Moro Thuis

Ik kwam dit recept tegen in het boek Moro Thuis en ik wist meteen dat ik het wilde proberen. Natuurlijk tweakte ik het één en ander, dus dit is mijn versie ervan!

Zo maak je gesmoorde sla met doperwtjes voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 1 el olijfolie
  • 50 gr pancetta of ontbijtspek
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gr roomboter
  • 1 little gem (baby romaine)
  • 2 el water
  • 125 gr doperwtjes uit de vriezer
  • 2 el crème fraîche of slagroom

Zo maak je het

Zet een ruime koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe de olijfolie erin. Voeg het spek toe en bak tot het krokant is. Haal het dan met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Snipper ondertussen de sjalot en snijd de knoflook fijn. Fruit wanneer het spek uit de pan is de sjalot en de knoflook in 5 minuten glazig in het spekvet. Schep ze uit de pan en zet apart.

Gesmoorde little gem

Doe de boter in de koekenpan en laat smelten tot hij begint te schuimen. Snijd terwijl de boter smelt de little gem in de lengte doormidden. Leg de gehalveerde krop met het snijvlak naar beneden in de boter en bak 6-7 minuten, tot het snijvlak mooi gebruind is.

Keer dan de helften om en laat de nog 2-3 minuten op de andere kant bakken, tot ook die begint te kleuren. Bestrooi de snijvlakken met zout en zwarte peper naar smaak.

Schenk dan het water in de pan en voeg de erwtjes toe. Laat koken tot alle erwtjes felgroen zijn en al het ijs verdwenen is. Roer dan de sjalot en knoflook en de crème fraîche door de erwtjes. Verkruimel ten slotte het krokante spek boven de pan en serveer direct.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt