Falafel van sojabonen uit de oven

Falafel van sojabonen uit de oven

Falafel van sojabonen uit de oven! Snel, makkelijk en MEGAlekker. Deze vegan falafel van edamame zien er prachtig uit en zijn worden niet gefrituurd.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

UPDATE: Dit recept is in 2021 van nieuwe foto’s voorzien. Dat werd wel eens tijd, zullen we maar zeggen, want mijn falafel van sojabonen uit de oven is veel lekkerder dan uit de oude foto’s bleek.

Na een overvolle, feestelijke decembermaand (Sint, verjaardag H, bruiloft beste vrienden, 3 kerstdagen, vakantie in Frankrijk) vond ik het na de kerstvakantie hoog tijd om mijn normale eetpatroon te hervatten. In mijn geval betekent dat: niet te veel koolhydraten, want die lijkt mij lichaam rechtstreeks om te zetten in speklagen. Niet dat ik nou ontzettend was aangekomen, maar ik voel me gewoon lekkerder als ik wat minder koolhydraten eet.

Falafel van sojabonen uit de oven

Falafel uit de oven

Toen ik bij de BBC een recept voor ovenfalafel van sojabonen tegenkwam onder het kopje low carb, was ik dan ook meteen benieuwd. Hoewel ik dol ben op falafel, had ik er nooit over nagedacht dat je falafel – naast met extra groente – ook van verse peulvruchten zou kunnen maken, laat staan van edamame (verse sojaboontjes).

Falafel van sojabonen

Bij Japans eten ben ik dol op edamame, dus het leek me leuk om dit recept eens uit te proberen. Natuurlijk heb ik er van alles aan veranderd, zodat ik eindigde met een vegan variant. Ik serveerde de falafel met courgette uit de oven en tahinyoghurt (niet zo vegan), maar wat je erbij eet is natuurlijk helemaal aan jou. In een pitabroodje met alle soorten saus zijn deze falafels namelijk ook niet te versmaden.

Edamame (groene sojaboontjes) koop je het beste in de toko, uit de vriezer. De supermarkt heeft wel verse, maar die zijn nogal duur. Laat bevroren sojabonen eerst rustig ontdooien en uitlekken voor je ze verwerkt. Van een zak van 400 gr hield ik 330 gr ontdooide en uitgelekte boontjes over.

Falafel van sojabonen uit de oven

Vegan falafel

Om de falafel stevig te krijgen, gebruikte ik een combinatie van broodkruim en kikkererwtenmeel. Dat laatste is te koop bij de toko of de Turkse winkel (zoek naar gram flour) of bij de biowinkel. Heb je het niet in huis? Geen punt. Het wordt hier gebruikt om het vocht van de edamame wat te binden. Vervang het daarom door een half geklutst ei als je geen kikkererwtenmeel hebt.

Gebruik je liever geen yoghurt voor je saus? Maak dan tehina, door 2 el tahin los te kloppen met 1 el water en citroensap naar smaak.

Falafel van sojabonen uit de oven

Zo maak je falafel van sojabonen voor 2 personen:

 • Wachttijd: 20 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten

  Voor de falafel van sojabonen

 • 300 gr (nettogewicht) edamame (groene sojabonen)
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 5 gr koriander
 • 1,5 el broodkruim (liefst panko)
 • 1,5 el sesamzaad
 • 1 el kikkererwtenmeel (gram flour)
 • 2 tl ras-el-hanout
 • 1/2 tl chilivlokken of pul biber
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1/4 tl fijn zout
 • Voor erbij

 • 150 ml Griekse yoghurt
 • 1 el tahin
 • citroensap naar smaak
 • 2 courgettes

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden op de heteluchtstand.

Courgette uit de oven

Maak je ook de courgette? Begin daar dan mee: snijd de courgettes in dunne plakjes en verspreid die over een bakplaat. Besprenkel met wat neutrale olijfolie en zout en peper naar smaak. Bak de courgetteplakjes in ca. 30 minuten mooi goudbruin en iets gekaramelliseerd.

Falafel in de oven

De de edamame een beetje droog met keukenpapier. Doe de sojaboontjes met de ui, de knoflook en de stelen van de koriander in een keukenmachine of hakbakje van de staafmixer. Pureer tot een grove pasta. Doe de pasta in een kom en roer de rest van de ingrediënten voor de falafel erdoor. Vorm hiervan 12 ovale balletjes. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie overheen en bak de balletjes in 20-25 minuten mooi goudbruin.

Yoghurt met tahin

Meng voor de tahinyoghurt de yoghurt met de tahin, citroensap naar smaak en zout en peper. Hak ten slotte de blaadjes van de koriander fijn en roer ze door de yoghurt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt