Over Frituren – kookboekrecensie

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ik lees nogal veel kookboeken, maar het komt maar zelden voor dat ik daaruit schaterend voordraag aan mijn man. Over Frituren is een boek waarbij dat wél gebeurde, en alleen al daarom draag ik het een warm hart toe.

Wat dit boek zo grappig maakt? Even een citaat over bebloemen, als voorbeeld:

Het meeste eenvoudige jasje mag nauwelijks een jasje heten. Eerder een Primark-shirtje, met gaten na de eerste keer wassen. Maar wel met een leuk printje en lekker edgy teksten.

OVER FRITUREN – MENEER WATEETONS

Met de ondertitel F*ck the airfryer had Meneer Wateetons me al helemaal overstag. Te meer omdat er daarvan stickers zijn, die ik van hem mee kreeg tijdens de Culiperslunch.

Over Frituren

Donuts uit Over Frituren

Daar proefde ik ook zijn donuts, en dat waren de eerste die precíes zo smaakten als mijn favoriete donuts in de VS. Ergens in een bergdorpje in de Californië, van een Nederlandse bakker nota bene. Dus nadat ik uitgeschaterd was, dook ik de keuken in om donuts te bakken!

Ik maakte – hoe kan het ook anders – afgelopen weekend donuts uit het boek. Met kaneelsuiker, zoals mijn favoriet van Schat’s Bakery in Mammoth Lakes. Dat was een daverend succes: dankzij wat gist-issues werk ik nog aan de vorm, maar smaak en textuur waren méér dan uitstekend!

Over Frituren

Leren over frituren

Naast grappig is dit boek ook nog eens mega informatief. Er staat een compleet schema in met alle gangbare soorten frituurvet en de eigenschappen daarvan, het hele proces van wat er in de frituurpan gebeurt, wordt stap voor stap uitgelegd en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is dus zeker niet alleen een kookboek, maar ook een naslagwerk.

Olie kan ook veel heter worden dan water of stoom. Die laatste twee stoppen al bij een lullige 100 graden, hoe hard je ook stookt, terwijl de meeste frituuroliën lachend tot 230° opgestookt kunnen worden. […] Noem één gerecht dat krokant uit je pannetje water komt.

Over Frituren – meneer wateetons

Recepten in Over Frituren

De recepten: je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het frituren. En dat niet alleen, noem een frituurrecept en het staat erin, en dan dus nog veel meer.

Over Frituren

Nooit geweten dat je van erwtensoep kroepoek kan maken (kan gewoon), dat je friet ook kunt fermenteren (er is een apart hoofdstuk over friet), dat er bladerdeeg in een kaassoufflé zit (nu snap ik nóg minder waarom je een kaassoufflé op een broodje zou leggen) en dat je tempura van groente eruit kunt laten zien als een leger insecten.

Dat brengt me bij het volgende: dit boek staat vol met héle coole foto’s. Een beetje fout zo hier en daar, maar dat hoort natuurlijk gewoon bij frituren. En de prikkers waarmee de constructie voor de foto overeind blijft niet weg photoshoppen maar gewoon laten staan: love it.

En dan nog iets. De kroketgenerator, waarmee je meer dan een miljoen kroketrecepten (of bitterballen!) kunt samenstellen.

Conclusie

Eet je wel eens iets gefrituurds, dan MOET je dit boek eigenlijk gewoon hebben. Het is rete-informatief, staat vol met steengoede recepten en het is onbedaarlijk grappig.

Je hoeft niet meteen een friteuse met meerdere bakken en 20 liter olie aan te schaffen, met een pannetje werkt het ook, dus dat is geen excuus. En laten we eerlijk zijn: sommige dingen moeten gewoon gefrituurd.

Over Frituren is uitgegeven door Fontaine Uitgevers en kost €32. Het boek is te koop bij je lokale boekhandel en bij bol.com.

P.S. Ik kreeg Over Frituren toegestuurd door de uitgeverij. Ik ben niet betaald om over het boek te schrijven. Als je het boek koopt via mijn linkje naar bol.com, krijg ik daarvoor een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

  1. Dankjewel voor de bitterballenlink ❤️ Ik vind het ook een hilarisch en heerlijk boek. Écht een aanrader als cadeau. Van die kroketgenerator vind ik natuurlijk wel iets maar daar ben ik dan ook Bitterballenkoningin voor 😉

Laat hier weten wat je er van vindt