Perziken in verveinesiroop

Perziken in verveinesiroop

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Smeltend zachte perziken in een frisse verveinesiroop. Waanzinnig, al zeg ik het zelf. Extra lekker met de frisse slagroom van Alison Roman en zoute koekkruimels.

Perziken in verveinesiroop

Soms verbaas ik mezelf nog steeds met wat ik bedenk.⁠ Zoals vorig weekend, toen ik een zondagse lunch met vrienden in elkaar draaide. De citroenverbena in de tuin smeekte erom geoogst te worden.⁠ In mijn hoofd borrelde de zin “perziken in verbenasiroop” op. Geen idee waarom, maar ik wist meteen dat ik dit móest maken.

Perziken in zelfgemaakte siroop

⁠Op de ochtend dat ik dit maakte voor een uitgebreide lunch, verzon ik er zoute koekkruimels bij. En lieve hemel, wat was dit GOED samen.⁠

De afzonderlijke componenten zijn heerlijk. Mijn dochtertje at zo het bakje kruimels leeg, de perziken smelten in je mond en de room likte ik zo van de spatel.

Perziken in verveinesiroop

Perziken in verveinesiroop met room en kruimels

Maar het werd pas echt mindblowing toen we de elementen gingen combineren. Smeltend zachte, friszoete perzik met knapperige, hartig-zoete kruimels. Diezelfde perzik met frisse, lobbige room. De room met de kruimels. Alles in één hap. Onweerstaanbaar.

Wil je er nog een schepje bovenop doen, schenk er dan een glas gekoelde muscat uit de Elzas bij. Echt, je weet niet wat je meemaakt!

Ik geef je hier het recept voor de perziken. De frisse slagroom staat in Zoet genoeg van Alison Roman (aff.), maar de samenvatting is: gelijke delen slagroom en Griekse yoghurt, een beetje poedersuiker en een snuf zout.

Zoute koekkruimels

Als koekkruimels kun je ieder bros koekje nemen dat je lekker lijkt (Jan Hagel moet hier top in zijn), zolang je er maar wat grof zeezout doorheen mengt. Wil je de ultiem ervaring, meng dan gelijke volumes roomboter, honing, gemalen hazelnoten en bloem tot een kruimelig deeg. Voeg grof zeezout, amandelschaafsel en venkelzaad naar smaak toe en druk het deeg tot een grote koek op een bakplaat. Bak op 175 graden tot de koek goudbruin is. Laat helemaal afkoelen en verkruimel dan met wat extra zout.

Perziken in verveinesiroop

Verveine, citroenverbena, verbena

En nog even over verbena: het duurde even voor ik erachter was dat het plantje citroenverbena hetzelfde is als de verveine die als thee wordt verkocht, en die ook verbena genoemd wordt. De plant verbena die ook in mijn tuin staat, is dan weer wat anders.

Citroenverbena moet je dus hebben, of verveine, of verbena voor thee. Heb je geen verse verveine, dan kun je 5 gr gedroogde gebruiken.

Zo maak je perziken in verveinesiroop voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 125 ml water
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 el vers citroensap
  • 15 gr citroenverbena/verveine, plus extra om te garneren
  • 4 perziken
  • Voor erbij (zie tekst)

  • koekkruimels
  • grof zeezout (zoals Maldon)
  • frisse slagroom

Zo maak je het

Verveinesiroop maken

Maak eerst de verveinesiroop. Doe hiervoor het water, de suiker, het citroensap en de verveine in een steelpan. Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes koken. Zet dan het vuur uit en laat nog minimaal een half uur trekken. Vis dan de verveine uit de pan (desnoods met een zeefje) en laat de siroop in de pan.

Ontvel ondertussen de perziken. Dit werkt net als bij tomaten: kerf een kruis in het vel, dompel de perzik 30 seconden onder in heet water en leg hem daarna in een badje ijswater. De schil laat dan probleemloos los.

Snijd de ontvelde perziken in vieren en verwijder de pitten. Doe de perziken vervolgens in de pan bij de siroop. Bewaar het perziksap dat bij het snijden is vrijgekomen!

Perziken pocheren in verveinesiroop

Laat de perziken op heel laag vuur zachtjes pocheren tot ze boterzacht zijn. Dit duurt 10-15 minuten. Laat de perziken in de siroop afkoelen en voeg daarna het perziksap bij de siroop.

Garneer de perziken met wat extra verveine.

Verkruimel de koekjes en voeg grof zeezout, zoals Maldon toe. Meng alles goed door elkaar en proef of de koekjes duidelijk zoet én zout zijn. Zo niet, voeg dan wat meer zout toe.

Laat iedereen zelf perziken, koekkruimels en room opscheppen en geniet. Siroop die overblijft in de schaal, is heerlijk in een glas met (bruis)water.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt