Zoete, knappende doperwtjes met romige burrata, hartige olijven en anijzige, frisse dille zijn een perfecte combinatie. Dit is een heerlijk voorgerecht, maar ook een hele fijne decadente lunch. Serveer er in dat laatste geval wel een goed stuk brood bij.
Op zoek naar een gerecht om te maken voor de verjaardag van mijn mama, vond ik in het onvolprezen boek Dining In van Alison Roman (vertaald als Lekker thuis) een recept voor doperwtjes met burrata. Eigenwijs als ik ben, moest ik er natuurlijk weer van álles aan veranderen, maar het resultaat mocht er wezen!
Welke wijn drinken bij doperwtjes met burrata?
Wil je jezelf écht verwennen, dan vind ik en goede wijn erbij natuurlijk helemaal top. Wij dronken er een atypische Pouilly-Fuissé van Pinot & Noir bij, namelijk eentje met een flinke houtopvoeding. Waanzinnig lekker, maar wel met een prijs die goed past bij feestelijke gelegenheden, maar minder bij een doordeweekse donderdag 😉
Ik adviseer hoe dan ook een chardonnay die flink wat hout heeft gehad: niet zo’n kleffe Amerikaanse maar een Europese. Die van Le Patapouf gaat hier erg goed bij, net als deze van de HEMA. De wijn is rijk én fris van smaak, net als dit gerecht.
Nog een tip voor de olijven: kies voor goede. Ik ben te lui om ze zelf te ontpitten, dus ik kies voor ontpitte olijven met veel smaak. Ook belangrijk: in olie! Nooit in water! Dit zijn mijn favorieten van de supermarkt, maar het liefst koop ik ze bij de Marokkaanse kraam op de markt.
Zo maak je doperwtjes met burrata en olijven voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 200 gr doperwtjes
- 1/2 citroen
- 10 gr dille
- olijfolie
- 1 bol burrata
Zo maak je het
Doe de doperwten in een schaal en giet er zoveel kokend water overheen dat ze net onderstaan. Laat ze 5 minuten zo staan. Rasp ondertussen de schil van de helft van de citroen.
Laat de doperwtjes vervolgens goed uitlekken. Prak de helft ervan met een vork of je handen, zodat de velletjes een beetje loslaten. Meng de geprakte doperwten met hun intacte soortgenoten en de geraspte citroenschil, plus versgemalen zwarte peper naar smaak en een snufje zout. Tot hier kun je het gerecht voorbereiden. Bewaar de doperwtjes dan tot een uur voor serveren in de koelkast.
Romige doperwtjes met burrata
Scheur de olijven in grove stukken en hak de dille grof. Verdeel de doperwten over de borden. Scheur de burrata in grote stukken en verdeel ook die over de borden. Strooi de olijven erover.
Sprenkel de olijven over het gerecht en bestrooi met dille naar smaak. Serveer direct.
P.S. De linkjes naar bol.com helemaal bovenaan zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage commissie krijg, als jij via zon linkjes bestelt, zonder dat het voor jou extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt