Een frambozen crostata op een marmeren taartplateau tegen een roze achtergrond

Frambozen crostata

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een overheerlijk dessert of een fantastische verjaardagstaart: crostata met frambozen. Frisser dan het Italiaanse origineel, en daarmee stiekem ook lekkerder.

Frambozen crostata op marmeren taartplateau

De andere monsterhit van mijn verjaardagsdiner was deze frambozen crostata. Ik vond het recept in het onvolprezen (en vooralsnog onvertaalde…..) Smitten Kitchen Keepers (aff.). Althans, ik vond een recept, dat ik tweakte tot het niet alleen meer naar mijn zin was, maar bovendien genoeg was voor 11 volwassenen. Het oorspronkelijke recept levert een taart van 22 cm op, en dat zijn wel heel lullige puntjes als hij in zoveel stukjes moet.

Crostata met frambozen

Van oorsprong wordt crostata gevuld met jam, en dan zo dat die een dun laagje vormt tussen de dikke laag deeg onderop en het raster bovenop. Heerlijk, maar mij net iets te zoet. Bovendien houd ik erg veel van frambozen, dus ik proef liever iets meer fruit in verhouding.

Frambozen crostata met bordjes en een taartschep

Het deeg maak ik wel volgens de traditie, maar ik gebruik een grotere bakvorm, waardoor de onderlaag wat dunner is. Dat scheelt bovendien voorbakken. De vulling maak ik frisser door meer dan de helft van de jam te vervangen door diepvriesframbozen. Eenvoudig en heerlijk.

Ik gebruik trouwens deze jam (met minder suiker). Gebruik heb je gewone frambozenjam, neem dan 100 gr jam en 190 frambozen, anders wordt het geheel te zoet.

Frambozen crostata als dessert

Om er een compleet dessert van te maken serveerde ik mijn frambozen crostata met ruby ijs van Soet Enso en een stukje pistache halva. De perfecte combinatie van fris, krokant, romig, zoet en intens, als je het mij vraagt!

Zo maak je 1 frambozen crostata van 28 cm:

  • 200 gr bloem
  • 85 gr amandelmeel
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 gr zout
  • 140 gr roomboter
  • 2 eieren
  • 160 gr diepvries frambozen
  • 130 gr frambozenjam

Zo maak je het

Haal de frambozen uit de diepvries en laat ze in een ruime kom ontdooien.

Deeg voor je frambozen crostata maken

Doe ondertussen voor het deeg de bloem, het amandelmeel, de suiker, het bakpoeder en het zout in de mengkom. Pulseer even kort tot alles gemengd is. Snijd dan de boter in blokken en voeg die toe. Mix tot de boter helemaal verdwenen is en het deeg kruimels begint te vormen.

Splits dan 1 van de 2 eieren en voeg de dooier toe aan het deeg. Bewaar het eiwit. Voeg ook het andere ei en het vanille-extract toe aan het deeg. Mix tot het deeg in een paar deegballen aan elkaar plakt. Weeg 410 gram van het deeg af en maak hier een deegbal van die je een beetje platdruk. Doe hetzelfde met het overgebleven deeg.

Doe beide deegballen in een koelkastbakje of -zakje en laat ze zo minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Frambozentaart maken

Vet ondertussen een taartvorm met losse bodem van 28 cm in met bakspray en verwarm de oven voor op 190 graden.

Neem als eerste de grote deegbal uit de koelkast. Leg hem op een vel bakpapier en bestrooi het deeg met wat bloem. Rol het deeg uit tot een deeglap die groot genoeg is om de bakvorm te bedekken. Til dan het bakpapier met deeg en al op en leg het deeg in de bakvorm. Snijd de randjes bij.

Prak dan de diepvriesframbozen met de frambozenjam tot een glad geheel. Verdeel de vulling over de taartbodem.

ltaliaanse crostata

Doe de afgesneden randjes deeg bij de andere deegbal en rol deze deegbal op een ander vel bakpapier uit. Dit kan ook op een met bloem bestrooid werkvlak, maar het plakt nogal, dus dit is makkelijker. Snijd met een radeerwieltje of deegsnijder repen van het deeg van ca. 2 cm breed.

Leg de repen deeg kruislings over de vulling en duw ze vast tegen de rand van de taart. Echt vlechten lukt niet met dit deeg, dus kruislings neerleggen is de oplossing. Snijd overhangende randjes weg.

Klop het overgebleven eiwit los met en kwast hiermee de repen deeg in. Bak je frambozen crostata in 25-30 goudbruin en knapperig. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem aansnijdt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt