Avocado-aïoli met patatas bravas

Avocado-aïoli met patatas bravas

Nog lekkerder dan het origineel: frisse en romige avocado-aïoli. Perfect bij patatas bravas, maar deze knoflookmayonaise smaakt eigenlijk bij alles!
Kerst 2024Kerst 2024

Of je deze aardappeltjes patatas bravas mag noemen, is nog maar de vraag. Officieel zijn die volgens mij met een pittige tomatensaus, maar in Andalusië kreeg ik ze toch ook regelmatig met aïoli. Ik ben dol op aïoli, maar vaak vind ik het spul stiekem iets te vettig. Omdat mijn avocadomayo zo lekker is, besloot ik te kijken of avocado-aïoli ook lekker is.

Avocado-aïoli met patatas bravas

Knoflookmayonaise met avocado

En jawel, dat bleek nog lekkerder dan het origineel! Fris en romig, en niet zo vettig als normaal. Perfect dus met patatas bravas, maar eigenlijk gewoon met alles waarbij je aïoli of mayonaise zou willen serveren.

Patatas bravas met avocado-aïoli

Net zoals frietjes worden de patatas bravas twee keer gefrituurd: 1x op 140 graden en 1x op 170-180 graden. Wil je je aardappels niet frituren, kies dan voor krokante aardappels uit de oven. Of serveer je aïoli bijvoorbeeld met gebakken garnalen, gegrilde vis of wat je er maar lekker bij vindt.

Wil je je patatas bravas helemaal compleet maken, serveer er dan ook een pittige tomatensaus bij. Het recept voor die saus vind je hier.

Avocado-aïoli met patatas bravas

Zo maak je avocado-aïoli met patatas bravas voor 2 personen:

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • 500 gr vastkokende aardappels
  • 1/2 avocado
  • 1 el yoghurt
  • 1,5 citroensap
  • 1 el olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook

Zo maak je het

Zelfgemaakte patatas bravas

Schrob de aardappels en snijd ze met schil in dobbelstenen. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier.

Verwarm frituurolie op 140 graden en frituur de aardappelblokjes 7 minuten. Doe ze in een met keukenpapier beklede schaal en laat ze een half uurtje staan.

Avocado-aïoli maken

Maak ondertussen de avocado-aïoli. Doe hiervoor de avocado in een maatbeker of blender met de yoghurt, het citroensap, de olijfolie, 1 el water en zout en peper naar smaak. Pers 1 teen knoflook uit boven de overige ingrediënten en blend of pureer met een staafmixer tot een gladde saus.

Proef en maak desgewenst verder op smaak met de tweede teen knoflook en/of extra zout en peper.

Patatas bravas met aïoli

Verhit dan de frituurolie tot 175 graden en bak de patatas bravas in 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn. Serveer de patatas bravas met de avocado-aïoli.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt