Courgettekoekjes met chocola en havermout

Courgettekoekjes met chocola en havermout

Het klinkt misschien gek, maar deze courgettekoekjes met chocola zijn waanzinnig lekker koekjes. Verwacht overigens geen knapperige biscuit-achtige koekjes: deze courgettekoekjes met chocola zijn meer kleine cakejes.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

In de zomermaanden wordt er altijd een stuk meer gezocht naar recepten met courgette. Courgetteplanten zijn doorgaans overdreven gul met hun vruchten, dus dat snap ik wel: hoe kom je anders van je courgette af? Nou heb ik hier op de site wel een batterij hartige recepten staan (quiche, involtini, ratatouille, met paprikasaus, als curry, met zalm) maar ik kan me voorstellen dat je zelfs die na een tijdje wel gezien hebt. Ik wel in ieder geval.

Koekjes met courgette

Op zoek naar een recept om van een overgeschoten courgette af te komen, belandde ik weer eens in de Amerikaanse zoete recepten met courgette. Nou staan er hier al een recept voor chocoladecake met courgette en voor zoete courgettepancakes op de site, maar Amerikanen doen nog veel meer zoets met courgette.

Courgettekoekjes met chocola en havermout

Courgette met chocola

Het toeval wilde dat er ook nog een stuk chocoladepaashaas lag te verflenzen. Het leek me dus goed om courgette wederom met chocola te combineren. Toen ik voor dit recept bovendien een eidooier nodig had, terwijl ik net een eiwit had gebruikt om deze granola te maken, was ik om. Dat resulteerde in deze waanzinnig lekkere koekjes. Verwacht overigens geen knapperige biscuit-achtige koekjes: deze courgettekoekjes met chocola zijn meer kleine cakejes. Net uit de oven zijn ze knapperig van buiten, maar ze worden al snel heerlijk chewy. De binnenkant is steeds lekker zacht!

Zoals ik al eerder schreef combineert courgette wonderwel met zoet. En doordat er naast groente havermout in deze koekjes zit, kan ik het zelfs aan mezelf verkopen om ermee te ontbijten.

Chocola met courgette

Ik gebruikte hiervoor pure chocola met ongeveer 60% cacao. Ik vond de koekjes daarmee nog vrij zoet, dus een volgende keer zou ik ze denk ik met extra pure chocolade maken, met minimaal 70, of liever nog 80% cacao. Nou ben ik niet dol op heel erg zoet, dus als je het juist graag erg zoet hebt, neem dat chocolade met minder cacao, of zelfs melkchocolade.

Zo maak je 15-20 courgettekoekjes met chocola en havermout:

 • Wachttijd: 10 minuten
 • Kooktijd: 40 minuten
 • 200 gr courgette (schoon gewicht, dus zonder kontje)
 • 125 gr pure chocolade
 • 150 gr havermout
 • 100 gr bloem
 • 1/2 tl baking soda
 • 1/4 tl zout
 • 1/4 tl kaneel
 • 90 gr lichtbruine suiker
 • 90 ml extra vierge olijfolie
 • 1 eidooier
 • 2-3 el (noten)melk

Zo maak je het

Rasp de courgette grof. Hak de chocolade in kleine stukjes, maar maak er geen gruis van.

Meng in de kom de havermout, bloem, baking soda, zout en kaneel.

Zoete courgettekoekjes

Klop in een ruime kom de olie en suiker tot een glad mengsel. Voeg de melk en de eidooier toe (maak desgewenst granola met het eiwit). Roer dan de het droge mengsel door het natte mengsel. Het wordt een beetje een rare klonterige bedoening, maar blijf rustig roeren, dan komt het wel weer goed. Voeg als het mengsel heel droog is nog een eetlepel melk toe.

Schep dan de courgette en de chocola door het beslag. Je kunt het beslag nu het beste een half uurtje in de koelkast zetten om wat steviger te worden, maar het hoeft niet.

Koekjes met courgette en chocola maken

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep hoopjes deeg op de bakplaat, ongeveer zo groot als een pingpongbal. Iets groter of kleiner kan natuurlijk ook, maar pas dan wel de baktijd aan. Bak de koekjes in 12-15 minuten, tot de bovenkant en randjes mooi goudbruin zijn.

Laat de courgettekoekjes nog 5 minuten op de bakplaat afkoelen voor je ze overhevelt naar een afkoelrek, anders vallen ze uit elkaar.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal: 4

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Trackbacks

Laat hier weten wat je er van vindt