Zalm met citrus uit de lauwwarme oven

Zalm met citrus uit de lauwwarme oven

Heerlijke zalm met een intense smaak, op een eenvoudige manier gegaard in de oven, zoals Samin Nosrat dat doet in Zout Vet Zuur Hitte.

Uit het fijne boek Zout Vet Zuur Hitte komt het idee om zalm in een lauwwarme oven te garen. Dat kan op allerlei manieren en bij mij werd dat zalm met citrus en kruiden.

Zout Vet Zuur Hitte is een kookboek, maar niet op de klassieke manier. Er staan natuurlijk recepten in, maar het is vooral een denkwijze om beter te koken. En zo staat het boek vol met suggesties en manieren waarop je dingen kunt doen. Deze zalm met citrus staat niet in het boek, maar is wel een direct uitvloeisel van het lezen daarvan.

Zalm met citrus uit de lauwwarme oven

Zalm met citrus

Vis e citrus zijn eigenlijk altijd een goed combinatie, en ook hier is dat weer het geval. Citroen, sinaasappel, tijm en dragon geven samen een bak smaak aan de zalm. De frisheid van de citrus snijdt goed door het vettige van de vis heen. Door de combinatie met de kruiden heeft het geheel een intense smaak. Je zou misschien denken dat hierbij dan ook alleen wat minder heftige bijgerechten passen, maar niets is minder waar. Ik serveerde deze zalm met een rijstsalade met cranberry’s en appel uit Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven en zoetzure geglaceerde wortels. Al met al een perfecte combinatie!

Zalm uit de lauwwarme oven

Wat mij betreft is een groot voordeel aan deze bereidingswijze dat het best een tijde duurt, maar dat je in die tijd niet hoeft op te letten. Ideaal om restjes groente of voorbereide bijgerechten met de vis in de oven te schuiven en lekker een tijdje iets anders te gaan doen. De bijgerechten warmen op zonder te heet te worden, de vis wordt precies zo gaar als je wilt en jij hebt je handen vrij.

Zalm met citrus uit de lauwwarme oven

Zo maak je zalm met citrus uit de lauwwarme oven voor 2 personen:

  • Wachttijd: 40 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 250 gr zalmfilet (liefst zonder vel, wanneer met vel dan zonder schubben)
  • 1 biologische citroen, schoongeboend
  • 1 biologische sinaasappel, schoongeboend
  • 2 takjes dragon
  • 1 flinke tak tijm
  • 1 tl extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 110 graden. Dep de zalm droog en leg hem met de velkant naar beneden in een licht ingevette ovenschaal. Rasp de schil van de helft van de citroen en de helft van de sinaasappel.

Haal de blaadjes van de takjes kruiden en hak ze fijn. Meng de kruiden met de geraspte schil, plus zout en versgemalen zwarte peper naar smaak. Besmeer de zalm met dit mengsel. Druppel er de olijfolie overheen.

Gaar de zalm in 40-45 minuten in de oven, tot de buitenkant lichtroze is en de binnenkant nog tamelijk rauw. Serveer met bijgerechten naar keuze.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.8 / 5. Aantal: 8

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt