Deze geglaceerde wortels uit de oven staan in huize Em regelmatig op tafel. Niet alleen omdat we regelmatig wortels in onze groentetas aantreffen, maar vooral ook omdat dit gerecht ontzettend lekker is. Ik maakte ze voor het eerst bij een Sunday Roast, maar eigenlijk zijn deze geglaceerde wortels overal lekker bij.
Ze geven bovendien een flinke boost kleur aan je eettafel, en zeker in de winter vind ik dat erg fijn. Voor etentjes maak ik ze het liefst met bospeen of regenboogpeen, want dat staat nóg vrolijker, maar het werkt met elk type wortel, van winterpeen tot bospeentje.
Geglaceerde wortels uit de oven
Ik vind deze geglaceerde wortels een heerlijk bijgerecht en ik maak ze dan ook vaak en voor elk moment. Als je bijvoorbeeld een stukje vis tegelijk met de tweede ronde van de wortels in de oven zet, heb je een complete maaltijd, zeker als je er ook nog wat salade bij maakt. Afgezien van 5 minuten voorbereiden en een keertje omscheppen, heb je bovendien nul werk aan dit gerecht. Ideaal om ondertussen andere dingen te doen dus.
Zo maak je geglaceerde wortels uit de oven voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Kooktijd: 50 minuten
- 500 gr wortel
- 1 el honing
- 1 el wittewijnazijn
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 190 graden. Schrob de wortels en snijd ze zonodig kleiner: dit gerecht werkt het beste met stukken die niet dikker dan ongeveer twee centimeter. Zit er nog loof aan je wortels, laat dan een klein stukje loof aan zitten, dat staat gezellig! Doe de stukken wortel in een ovenschaal en hussel ze om met een flinke scheut neutrale olijfolie en zout en peper naar smaak.
Rooster de wortels gedurende 30 minuten in de oven. Haal dan de schaal uit de oven en besprenkel de wortels met de honing en de azijn. Schep goed om, zodat alles wortels bedekt zijn. Probeer hierbij te voorkomen dat je boven de schaal inademt, want de dampen van de azijn kunnen nogal heftig zijn. Zet de schaal terug in de oven en rooster de wortels zo nog 20 minuten.
Laat hier weten wat je er van vindt