Em’s Real Books – review Zout Vet Zuur Hitte van Samin Nosrat

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Nadat ik een tijdje geleden de geweldige serie Salt Fat Acid Heat had gezien, kreeg ik van Sinterklaas afgelopen jaar het kookboek van Samin Nosrat: Zout Vet Zuur Hitte. Ik had er wel eerder over gehoord, maar toen had ik er niet echt een beeld bij. Na het zien van de serie was ik echter verliefd op de stijl van Samin, dus ik was heel blij toen ik het boek kreeg.

Em’s Real Books - review Zout Vet Zuur Hitte van Samin Nosrat

Zout Vet Zuur Hitte

Zout Vet Zuur Hitte is niet een kookboek in de klassieke zin. Natuurlijk staan er recepten in – wat zou ik hier anders kunnen reviewen? Een groot deel van het boek is echter niet gewijd aan recepten, maar aan de invloed die zout, vet, zuur en hitte op voedsel hebben. De recepten zelf bevatten bovendien allerlei tips om te variëren en verwijzingen. Daarnaast zitten er uitklappagina’s in het boek met smaakwielen en allerlei menusuggesties. Zoals Samin in het begin van het boek schrijft, is het aan te raden om het boek van het begin tot het einde te lezen.

Koken uit Zout Vet Zuur Hitte

Het boek gaat in op kooktechnieken, de wetenschap achter het koken en achterliggende verhalen. Voor beginnende koks bevat het boek basistheorie, zodat je het hoe waarom achter het koken begrijpt. Ervaren koks doen nieuwe ideeën op en leren met nieuwe ogen naar bekende technieken kijken.

Het idee achter het boek is dat wanneer je deze vier elementen beheerst, je zoveel zelfvertrouwen opbouwt dat je nooit meer een recept nodig hebt. Zo ver ben ik zelf ook nog niet, dus ik ben benieuwd wat dit boek mij allemaal nog gaat brengen!

Je kunt uit dit boek overigens ook “gewoon” koken, maar al lezend kom ik steeds weer allerlei fijne tips en suggesties tegen. Dat geeft ook weer een boel inspiratie. Zo kwam ik via het recept voor zalm uit de lauwwarme oven in het boek op mijn recept voor zalm met citrus.

Review Zout Vet Zuur Hitte

Zout Vet Zuur Hitte is een prachtig kookboek, vooral door de tekeningen van Wendy MacNaughton. Foto’s van de gerechten staan namelijk niet in het boek. Gek genoeg vind ik dat niet echt storend, omdat het boek zo duidelijk beschrijft dat er niet maar één juiste versie van elk gerecht is. Dat neemt niet weg dat ik het wel érg weinig afbeeldingen bij de recepten vindt.

Het aantal recepten lijkt vrijwel eindeloos. In deegsoorten op basis van boter alleen al: shortbread, korstdeeg, taartdeeg, cakebeslag, pastadeeg, ze staan er allemaal in.

In de index vind ik het wat lastig zoeken op ingrediënt, omdat bij sommige ingrediënten niet de gerechten, maar alleen paginanummers vermeld staan. Dat is dan ook mijn enige kanttekening, want de index is verder bijzonder uitgebreid, en bij vrijwel elk recept en idee staan weer andere suggesties.

Aanrader

Al met al is Zout Vet Zuur Hitte een heerlijk kookboek. Niet alleen om – zoals aangeraden –  helemaal door te lezen, maar ook om heerlijk in te bladeren. Zowel voor beginnende als gevorderde koks is hier een heleboel te leren en te ontdekken. Zout Vet Zuur Hitte is uitgegeven door Unieboek Het Spectrum en kost €35,99.

Wil je Zout Vet Zuur Hitte kopen via een gesponsorde link, dan kan dat bij Bol.com

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt