Tajine met vis en groenten

Tajine met vis en groenten

Deze tajine met vis en groenten is bijzonder eenvoudig te maken en heel vol van smaak. Meerdere soorten groenten en vis met pittige en aardse kruiden.
Kerst 2024Kerst 2024

Deze tajine met vis en groenten is een heerlijke manier om een enorme bak groenten te eten, samen met vis natuurlijk.

Gestoofde vis

Ik bedacht dit gerecht toen we onlangs kabeljauwfilet in de vriezer hadden liggen die in blokken geperst was (genânte bekentenis). Zulke vis valt snel uit elkaar, dus ik moest een gerecht bedenken waarbij dat geen probleem was. Na enig denkwerk bedacht ik een tajine met vis en groenten, natuurlijk lekker op smaak met Marokkaanse kruiden en andere smaakmakers!

Tajine met vis en groenten

Tajine maken

Tajines maken is ontzettend simpel, en werkt ook prima zonder de naamgevende pan/schotel. Ook in een stoofpan, braadpan of slowcooker kun je dit gerecht prima maken. Ook daarin kun je mooie laagjes maken, hooguit zijn die wat minder mooi te zien dan in de tajine.

Tajine met vis

Door het gebruik van meerdere soorten vis verdiept de smaak van deze tajine nog meer, maar nodig is dat natuurlijk niet. Je kunt er ook voor kiezen om vismix te gebruiken. Dat zijn afsnijdsels van meerdere soorten vis, mijn visboer verkoopt het eigenlijk altijd.

Tajine met couscous

Citroencouscous is heerlijk bij deze tajine met vis en groenten en daarmee is dit gerecht voldoende voor vier personen. Zonder couscous ernaast kun je hier met zijn tweeën een aardige deuk in slaan. Restjes kun je prima invriezen of de volgende dag eten.

Tajine met vis en groenten

Zo maak je tajine met vis en groenten voor 4 personen:

  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 1 el ras el hanout
  • 1/2 tl kaneel
  • snufje saffraan
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 250 gr is naar keuze, ik gebruikte mul- en kabeljauwfilet, maar met iedere soort stevige witvis wordt dit lekker
  • 1 kleine zoete aardappel (ca. 250 gram)
  • 1 middelgrote courgette
  • 2 uien
  • 1 paprika
  • 2 tomaten
  • 1 biologische citroen, geboend
  • klein bosje platte peterselie
  • 20 groene olijven

Zo maak je het

Vis marineren

Doe de ras el hanout en de kaneel in een kommetje. Verkruimel de saffraan hierboven. Pel de knoflook en pers de tenen uit boven het kommetje. Meng de kruiden met de olijfolie.

Marineer hierin de vis gedurende minimaal 30 minuten, maar liever een uur of langer, in de koelkast. Dit gaat het makkelijkst door de vis bij de marinade te doen en te zorgen dat alle stukken vis goed bedekt zijn met marinade, of door vis en marinade bij elkaar in een plastic zakje te doen.

Tajine met groente

Ondertussen kun je de groenten voorbereiden. Schil hiervoor de zoete aardappel en snijd hem in dunne plakjes. Was de courgette en snijd ook die in dunne plakjes. Pel de uien en snijd ze in halve ringen en de paprika in ringen, zonder zaadlijsten uiteraard. Snijd de tomaten in plakjes. Snijd van de citroen de helft in dunne plakjes, de andere helft houd je over. Hak de peterselie fijn.

Zelfgemaakte tajine

Zet de tajine op een laag vuurtje en verwarm hierin een scheutje olijfolie. Bedek de bodem met plakjes zoete aardappel en verdeel de rest van de zoete aardappel hier gelijkmatig overheen. Verdeel hier de plakjes courgette overheen en leg daarover de ringen ui en paprika, gelijkmatig verdeeld.

Leg de stukken vis over de groenten en giet de marinade in de tajine. Verdeel de plakjes tomaat over de vis en de plakjes citroen hier weer over. Bestrooi met de helft van de peterselie en verdeel de olijven over de schaal.

Stoven in de tajine

Laat de tajine op een laag pitje of zelfs een warmhoudplaatje gedurende een uur zachtjes pruttelen. Serveer bestrooid met de rest van de peterselie.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal: 91

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Reacties

  1. De Citroen kan je beter niet in de tajine doen, het heeft mijn gerecht helaas verpest. Het was enorm zuur en bitter. Je kan nog beter een citroentje uitknijpen boven de vis als je opgeschept hebt, maar mee koken zeer zeker niet.

    • Hoi Chantal, wat vervelend, dat is natuurlijk niet de bedoeling!

      De citroen is vooral/alleen bedoeld om smaak aan het gerecht te geven, ik eet hem doorgaans niet op.

      Het is bovendien belangrijk om de citroen echt in dunne plakjes te snijden.

  2. Vandaag 3 volwassenen en 3 kinderen laten genieten van dit gerecht. Wel 2 turkse broden versleten maar hé what a dish!

Laat hier weten wat je er van vindt