Vegan zoete wafels van linzen

Vegan zoete wafels van linzen

Wist je dat je ook zoete wafels kunt maken van rode linzen, en dat die dan ook nog eens vegan zijn? Appeltje eitje, kijk maar!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Als culinaire contentmaker haal ik mijn inspiratie soms op de meest onverwachte plekken. Zo ook voor deze vegan zoete wafels van rode linzen. Al jaren volg ik taalcoach Buffi Duberman (aanrader!) op Instagram. In haar stories zag ik een tijdje geleden dat ze hartige wafels maakte van geweekte rode linzen.

Vegan wafels van linzen en banaan

Vegan wafels leken me een topidee, dus ik besloot ermee te gaan experimenteren. De eerste versie was lekker, maar stiekem houd ik meer van zoete wafels dan van hartige. Nou word zo ongeveer elk ontbijt lekkerder van banaan en kaneel als je het mij vraagt, dus daar ging ik mee aan de slag.

Vegan zoete wafels van linzen

En verhip: dat bleek perfect te werken! Deze vegan zoete wafels zijn daarmee ook nog eens gezond: ze bevatten niets anders dan rode linzen, banaan, kaneel en water. Peulvruchten, fruit en een specerij. Geen suiker, geen gluten, geen zuivel, dus zo hypoallergeen als ik het maar voor je gemaakt krijg.

Vegan wafels met cranberrycompote

Ik serveerde de wafels met zelfgemaakte cranberrycompote van 350 gr cranberries, 40 gr suiker, plus 4 repen sinaasappelschil en 1 kaneelstokje. Even opkoken met 3 el water tot je de besjes met een lepel kunt pletten en klaar ben je.

Let op: voor deze wafels heb je naast een wafelijzer ook een blender of staafmixer nodig.

Zo maak je zoete wafels van linzen en banaan voor 2 personen:

 • Voorbereidingstijd: 1 minuten
 • Wachttijd: 4 uur
 • Kooktijd: 30 minuten
 • 75 gr gedroogde rode linzen
 • 500+150 ml water
 • 1 grote, rijpe banaan
 • 2 tl gemalen kaneel
 • bakspray voor het wafelijzer

Zo maak je het

Doe de linzen in een grote maatbeker of kom en giet er 500 ml water bij. Laat de linzen minimaal 4 uur weken.

Giet de linzen daarna af en spoel ze af in een zeef. Doe de linzen in de blender of in de beker van de staafmixer. Voeg de resterende 150 ml water, de banaan en de kaneel toe en pureer alles tot een glad beslag.

Zoete vegan wafels van linzen bakken

Verwarm het wafelijzer voor en vet het goed in met bakspray. Ik gebruik per wafel ongeveer 1/4 cup (=60 ml) beslag en bak de wafels in 5 minuten goudbruin en gaar. Hoe lang het precies duurt, hangt van je wafelijzer af.

Haal de wafels voorzichtig uit het wafelijzer: ze worden pas stevig als ze een klein beetje afgekoeld zijn. Serveer met vers fruit, cranberrycompote of wat je verder maar lekker vindt!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.3 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

 1. Beste, Bedankt voor het bedenken van alternatieven daarvoor petje af….Qua smaakt viel het best mee maar het is totaal verkeerd gegaan bij het bakken.Kan iemand me tips geven,aub?Alvast bedankt voor uw tijd en opvolging

  • Hoi Martine-Joséphine, wat vervelend dat het bakken niet goed is gegaan! Ik kan natuurlijk niet meekijken, maar mijn ervaring is dat bij wafels het probleem meestal in 2 dingen kan zitten: ofwel het wafelijzer is niet goed ingevet, ofwel het wafelijzer wordt te vroeg open gedaan. Een combinatie kan natuurlijk ook.

   Ik zou je dus aanraden het wafelijzer heel goed in te vetten, liefst met een bakspray, en het wafelijzer echt minstens 5 minuten gesloten te laten voor je kijkt of de wafels gaar zijn.

   Laat je weten of dit het oplost? Succes!

Laat hier weten wat je er van vindt