Denkend over een feestelijk toetje voor kerst dat ook nog comfort food is, moest ik denken aan een cheesecake met witte chocolade en cranberry’s die ik jaren geleden vaak maakte. Beetje groot en machtig voor een kleine comfort food kerst, maar wél heel lekker. Maar ja, ik ben óók dol op panna cotta, zeker met kerst. En dus bedacht ik deze cheesecake panna cotta.
Cheesecake én panna cotta
Een bodem van bastogne én koffie, voor meer smaakdiepte. Daar bovenop een romige, frisse panna cotta met vanille, en daar weer bovenop een frisse compote van cranberry’s met rozemarijn.
En wow wow wow wat is dat LEKKER! Fris, romig, zoet, vol smaakdiepte, deze cheesecake panna cotta heeft echt álles wat cheesecake en panna cotta lekker maakt. En ook nog eens heel makkelijk om voor twee personen te maken. En zoals alles in mijn comfort food kerstmenu prima geschikt om onder een dekentje op de bank te eten.
Kerst dessert stap voor stap
De cheesecake panna cotta vergt, anders dan de rest van het comfort food kerstmenu, wel wat voorbereiding. Sterker nog, je kunt dit toetje al een dag van tevoren voorbereiden. Begin minimaal 4 uur voor je de cheesecake panna cotta wilt serveren. Zo lang ben je niet aan het werk, maar het moet tussendoor regelmatig afkoelen. Ik neem je hieronder mee door de stappen.
De cheesecake panna cotta serveer je het mooist in twee (flinke!) glazen. Wil je liever kleinere toetjes, dan kun je trouwens met dit recept ook 4 kleine cheesecake panna cotta’s maken.
Cheesecake panna cotta met cranberry
Voor dit dessert heb je verse cranberry’s nodig, omdat je die kunt suikeren. Kun je ze niet vinden of wil je het jezelf wat makkelijker maken, laat dan de gesuikerde cranberry’s gewoon weg. Voor de cranberrycompote kun je cranberry’s uit de vriezer gebruiken.
In de compote gaat ook port. Wil je dat liever niet, dan is sinaasappelsap een perfect alternatief. Je houdt trouwens gegarandeerd compote over, maar minder maken is niet echt de moeite. Overgebleven compote is heerlijk op wafels of op een broodje crispy pulled eend!
Het complete comfort food kerstmenu
Het hele comfort food kerstmenu, compleet met boodschappenlijst, vind je hier!
Zo maak je cheesecake panna cotta voor 2:
- Wachttijd: 3 uur
- Kooktijd: 50 minuten
- 50 gr kristalsuiker, plus extra om te rollen
- 50 ml water
- een handje verse handje cranberry’s
- 20 gr roomboter
- 5 bastognekoeken
- 1/2 tl espressopoeder
- 1 blaadje gelatine of 1/8 tl agar-agarpoeder
- 100 ml volle melk
- 20 gr suiker
- 125 gr crème fraîche
- 1 tl vanille-extract
- 250 gr cranberry’s (zak 340 gr)
- 30 gr suiker
- 75 ml port (of sinaasappelsap)
- 50 ml water
- 3 takjes rozemarijn
Voor de gesuikerde cranberry’s
Voor de cheesecake bodem
Voor de panna cotta
Voor de cranberry compote
Zo maak je het
Stap 1: de gesuikerde cranberry’s
Begin hier 24 uur voor je de cheesecake panna cotta wilt serveren mee. Doe de suiker en het water in een klein pannetje en breng aan de kook. Roer tot de suiker volledig is opgelost. Doe de cranberry’s in een hittebestendig schaaltje of bakje, giet de suikersiroop er overheen en laat 24 uur staan.
Ga minimaal 4 uur voor je de cheesecake panna cotta wilt serveren verder met het onderstaande.
Stap 2: de cheesecakebodem
Smelt de boter in de magnetron. Maal ondertussen de bastognekoeken fijn in de keukenmachine, of doe ze in een stevige plastic zak en rol ze tot fijne kruimels met een deegroller. Meng de kruimels met de gesmolten boter en het espressopoeder.
Verdeel de cheesecakebodem over de glazen en druk stevig aan met (schone!) vingers. Zet de glazen nu minimaal een uur in de koelkast zodat de bodem stevig kan worden.
Stap 3: de panna cotta
Ga wanneer de bodems koud staan verder met de panna cotta. Week daarvoor de gelatine 10 minuten in koud water. Breng daarna de melk met de suiker tot tegen de kook. Roer voortdurend, zodat de suiker kan oplossen in de warme melk.
Laat daarna de gelatine uitlekken. Meng vervolgens in een maatbeter de hete melk met de crème fraîche, het vanille-extract en de gelatine. Roer tot de gelatine helemaal is opgelost.
Laat dit mengsel op kamertemperatuur staan tot de cheesecakebodem een uur in de koelkast heeft gestaan. Verdeel dan de panna cotta over de glazen door heel voorzichtig en zachtjes te schenken. Op die manier voorkom je dat er kruimels van de cheesecakebodem in de panna cotta komen.
Ze de cheesecake panna cotta nu minimaal 2,5 uur in de koelkast om op te stijven.
Stap 4: de cranberrycompote met rozemarijn
Ondertussen maak je de cranberrycompote. Doe daarvoor de cranberry’s met de suiker, de port, het water en 1 takje rozemarijn in een pannetje en laat rustig pruttelen tot alle cranberry’s gebarsten zijn en de saus dik begint te worden.
Laat de cranberrycompote in de koelkast door en door koud worden. Is de compote te warm, dan smelt je panna cotta namelijk.
Stap 5: de cheesecake panna cotta afmaken
Doe dit direct voor je de cheesecake panna cotta’s gaat serveren!
Top eerst je cheesecake panna cotta’s met compote. Garneer met de achtergehouden rozemarijn. Strooi dan wat kristalsuiker op een plat bord. Giet de suikersiroop af van de cranberry’s (hiermee kun je lekkere drankjes maken als je wilt) en rol de cranberry’s door de suiker. Garneer de cheesecake panna cotta met de gesuikerde cranberry’s.
Laat hier weten wat je er van vindt