Vegan dan dan noedels met gerookte tofu

Vegan dan dan noedels met gerookte tofu

Steeds vaker zie ik ze voorbijkomen: Sichuanese dan dan noedels. Oorspronkelijk met varkensgehakt, maar ook regelmatig in vega varianten. Zo maakte ik vorig jaar ergens de vegan dan dan noedels uit Azië van Meera Sodha. Die waren lekker, maar wel bewerkelijk, vond ik.

Toen ik in een week tijd echter zowel een recept uit Emma de Thouars’ eetclub als het boek Carbs Carbs Carbs van Meike Krüger las, vond ik het hoog tijd om een eigen versie te bedenken.

Een beetje van Emma, een beetje van Meike, een beetje van Meera werd het dus, met natuurlijk ook een (groot) beetje van mezelf. Ik maakte mijn nieuwe favoriete vegan gehakt: van gerookte tofu met hoisinsaus.

Vegan dan dan noedels met komkommersalade

Meike serveert bij haar noedels met varkensgehakt een komkommersalade. Die dressing heb ik hieronder voor je uitgeschreven om te maken met komkommerrupsjes, maar gewoon komkommer in plakjes kan natuurlijk ook.

Welke noedels gebruik je voor dan dan noedels?

Qua noedels is het misschien wat meer zoeken. Ik sloeg gewoon mijn slag bij Amazing Oriental en kocht daar meteen van alles, Emma adviseert zelf maken of anders koelverse ramennoedels en Meera neemt volkorennoedels. Wat mij betreft mag je kiezen, ik neem zelf het liefst ready to wok udonnoedels. Die vind je gewoon bij de supermarkt.

Dan dan noedels met crispy chili

In dit recept heb je crispy chili olie nodig. In de supermarkt vind je Lao Gan Ma en die is heerlijk, maar zelf gebruik ik het liefst Crunchy Spice van Trouble & Spice. Met de code EMS10 krijg je daar bovendien 10% korting op je hele bestelling.

Zo maak je vegan dan dan noedels met gerookte tofu voor 2 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten

    Voor de saus

  • 2 tenen knoflook
  • 2 el tahin
  • 2 el chiang kiang azijn (zwarte azijn – toko, te vervangen door wittewijnazijn)
  • 2 el crispy chili-olie
  • Voor de komkommer(rupsjes)

  • 500 gr snackkomkommmers
  • 2 el lichte sojasaus (toko)
  • 1/2 tl sesamolie
  • 1/2 el crispy chili olie
  • 1,5 el chiang kiang azijn
  • 1/2 tl kristalsuiker
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl sesamzaad
  • Voor de vegan dan dan noedels

  • 2 el zonnebloemolie
  • 200 gr gerookte tofu
  • 1 el maizena
  • 1 teen knoflook
  • 1,5 el hoisinsaus
  • 300 gr verse of 200 gr gedroogde noedels naar keuze
  • 1 bosui
  • crispy chili olie + gefrituurde uitjes om te serveren

Zo maak je het

Maak eerst de dan dan saus. Rasp daarvoor de knoflook boven een kom, voeg de andere ingrediënten toe en meng tot een dikke saus. Zet apart.

Verhit in een ruime koekenpan of wok de olie en verkruimel de tofu erboven. Bestrooi met de maizena, plus zout naar smaak. Laat ze tofu helemaal knapperig worden terwijl je af en toe roert. Dit duurt altijd langer dan ik denk: je bent zeker 20 minuten bezig.

Dan dan noedels met komkommersalade

Meng ondertussen voor de dressing de sojasaus, sesamolie, azijn en suiker in een ruime kom door elkaar. Rasp de teen knoflook erboven en roer die met het sesamzaad door de dressing.

Maak dan de komkommerrupsjes. Leg steeds elke komkommer tussen 2 eetstokjes en snijd hem dwars in dunne bijna-plakjes. Draai hem dan om en snijd diagonaal nog eens in dunne bijna-plakjes. Als het goed is, heb je nu een rupsje gemaakt. Herhaal met de rest van de snackkomkommers. Doe alle rupsjes in de kom bij de dressing.

Makkelijke vegan dan dan noedels

Snijd de bosui in ringetjes en leg ze als je ze wat minder pittig wilt even in ijswater.

Rasp wanneer de tofu knapperig is de teen knoflook boven de pan en voeg de hoisinsaus toe. Draai het vuur laag en schep om tot alles goed gemengd is.

Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep vlak voor het einde van de kooktijd 4 el kookwater uit de pan en meng die door de noedelsaus.

Giet de noedels af en meng ze met de saus. Schep het gehakt erop en bestrooi met bosui, plus crispy chili olie en gefrituurde uitjes naar smaak.

P.S. De boeken heb ik gewoon zelf betaald. De linkjes naar bol.com zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage commissie krijg als je via zo’n linkje iets koopt, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt