Knapperige sticky tofu

Knapperige sticky tofu met sesam

Ook geschikt voor mensen die níet van tofu houden: knapperige sticky tofu met sesam. Een soort tofugehakt, maar dan dus knapperig en daarmee wat mij betreft veel lekkerder dan gewone tofu.

Want tofu: je houdt van de structuur of je vindt het niks, is mijn ervaring. Ik zit in het laatste kamp, met 1 uitzondering, want knapperige tofu vind ik heerlijk. Dat kan in blokjes uit de oven zijn, maar ook als knapperig tofu gehakt. Bijvoorbeeld als knapperige sticky tofu dus.

Knapperige sticky tofu

Hoe maak je tofu knapperig?

Maar hoe krijg je tofu nou goed knapperig? Dat kan door de tofu een beetje uit te persen en op die manier te zorgen dat er minder vocht in zit, maar dat kost tijd, zowel voor het uitpersen als voor het bakken in de oven daarna.

Dankzij een recept uit het boek Tofu van Emma de Thouars (aff.) maak ik de laatste tijd graag knapperig tofugehakt. Dat is gewoon verkruimelde tofu, maar dan knapperig in plaats van sponzig doordat je het een beetje uitknijpt en met maïzena bakt.

Lekker plakkerig door de hoisinsaus en met een extra bite van de sesamzaadjes. Heerlijk in allerlei gerechten, voor mij het liefst in een kommetje noedels.

Sticky tofu noedel bowls

Zoals hier: sticky tofu gehakt met noedels in sesamsaus, komkommer, radijs en edamame. Voor de liefhebbers van pit met ook nog wat crispy chili, maar dat lusten mijn kinderen nog niet. De sesamnoedels dan juist weer wel, sterker nog, daar zijn ze dol op!

Knapperige sticky tofu

Ik gebruik daarvoor altijd sobanoedels, met deze sesamsaus. Verder zet ik gewoon alle ingrediënten in schaaltjes op tafel, zodat iedereen zijn eigen noedelbowl kan samenstellen.

Zo maak je knapperige sticky tofu voor 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten

    Voor het sticky tofu gehakt

  • 200 gr stevige tofu (gewoon van de supermarkt is prima)
  • 2 el maïzena
  • 1/4 tl fijn zout
  • 2 el neutrale olie
  • 5 el hoisinsaus
  • 1 el sesamzaad
  • Voor sticky tofu noedel bowls

  • 170 gr sobanoedels
  • 300 gr edamame (diepvries)
  • 1/4 komkommer
  • radijsjes naar smaak
  • sticky tofu
  • sesamsaus
  • Voor de sesamsaus

  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 1 el sesamolie
  • 1 el tahin
  • 1/2 el gladde pindakaas
  • 1,5 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • sambal oelek naar smaak

Zo maak je het

Scheur de tofu in grote blokken en knijp die in een zeef boven de gootsteen uit en tot kruimels. Meng de kruimels met de maïzena en het zout.

Knapperige tofu maken

Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak de tofukruimels op middelhoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt (veel) langer dan je denkt: minstens 10 minuten, maar als je een dubbele portie knapperige tofu maakt, kan het zomaar 15-20 minuten duren. Wacht die tijd écht af!

Voeg wanneer de tofu écht knapperig is de hoisinsaus en het sesamzaad toe en draai het vuur laag. Schep goed om, zodat alle knapperige tofu bedekt raakt met een sticky laagje.

Noedel bowls met knapperige sticky tofu

Noedel bowls maken? Kook dan terwijl de tofu bakt de noedels met de edamame volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd komkommer en radijs in plakjes. Meng met de staafmixer alle ingrediënten voor de sesamsaus door elkaar. Serveer als je wilt met crispy chili en eventueel een gekookt eitje.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt