Iedereen die mij al een tijdje volgt, weet dat er hier regelmatig een nieuw recept voor bananenbrood verschijnt. Al ver voordat bananenbrood hip was, bakte ik het met vriendin A, naar recept van onze vriendin N. Dat recept is voor mij altijd de basis gebleven, maar in de loop der jaren heb ik er natuurlijk heel wat aan veranderd. Dit tropische bananenbrood met kokos is een volgende variant in het rijtje. Heerlijk smeuïg, met een lichte kokossmaak en fris door de limoen.
Bananenbrood met minder suiker
De belangrijkste wijzigingen zijn denk ik wel de toevoeging van havermout aan het beslag en veel minder suiker. Het eerste zorgt voor een ontzettend smeuïg bananenbrood, want havermout houdt vocht veel lange vast dan meel. De suiker mis ik absoluut niet, want ik gebruik natuurlijk supperrijpe bananen. Wil je liever een wat zoeter bananenbrood met kokos, gebruik dan gewoon 75 gram in plaats van 50.
Melkvrij bananenbrood
Doordat ik in dit recept de boter en yoghurt vervangen heb door kokosolie en kokosmelk, is het tropische bananenbrood met kokos vrij melkvrij, en dus ook lactosevrij. Ik heb wel eieren gebruikt, dus het is niet vegan. Wil je wel een vegan bananenbrood, dan zou je een vegan alternatief voor ei kunnen gebruiken, bijvoorbeeld een lijnzaadei, maar dat heb ik zelf niet geprobeerd, dus ik weet niet hoe goed dat gaat.
Bananenbrood met kokos
Vaak genoeg had ik al plaatjes voorbij zien komen van een bananenbrood met banaan erop, maar bij mij was dat er nog nooit van gekomen. Dit bananenbrood met kokos leent zich extra goed voor zo’n versiering, omdat het iets langzamer rijst dan bananenbrood op basis van boter of olie. Dat komt doordat kokosolie een wat hogere smelttemperatuur heeft. Liever iets anders, of heb je een banaan te weinig? Kokoschips of geraspte kokos zijn hierop ook perfect!
En of ook dit tropische bananenbrood de keuring door mijn kritische testpanel kon doorstaan? De collega’s van mr. Em stonden te juichen, en mijn kleinste en meest kritische proever was méér dan tevreden:
Zo maak je 1 tropisch bananenbrood met kokos:
- Wachttijd: 45 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 125 gr havermout
- 140 volkorenmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 50 gr kokosvet
- 4 grote of 5 kleine bananen
- 125 ml kokosmelk uit een blik
- 2 eieren
- 50 gr suiker
- 1 limoen
- evt. kokoschips of geraspte kokos
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een grote kom de havermout, het meel en het bakpoeder met een snuf zout. Smelt de boter en prak de bananen op 1 na fijn met een vork. Smelt de kokosolie als hij hard is.
Bananenbrood bakken
Klop met een mixer de geprakte bananen, de kokosolie, de kokosmelk, de eieren en de suiker tot een vrijwel glad geheel. Boen de limoen en rasp de schil boven de kom. Pers daarna de helft uit en doe het sap bij het banaanmengsel
Doe vervolgens de natte ingrediënten bij de droge en spatel om tot een mooi beslag. Een paar klontjes zijn niet erg. Vet je cakeblik in en giet het beslag erin. Snijd de achtergehouden banaan in de lengte doormidden en leg hem mooi op het bananenbrood. Bak het bananenbrood in 45-50 minuten, tot het goudbruin is en een prikker er droog uitkomt.
Esther zegt
Wat een heerlijk smeuïge cake! Ik heb nog nooit een cake gemaakt met kokosmelk. Ik heb wel de suiker vervangen door dezelfde hoeveelheid honing. Smaakt super
Emma van der Deijl zegt
Fijn dat hij zo lekker was!