Vegan bananenbrood met amandel

Na een hele sliert recepten voor bananenbrood realiseerde ik me opeens dat ik nog helemaal geen vegan bananenbrood op de site had staan. Wel melkvrij, maar niet helemaal vegan. Dat werd natuurlijk hoog tijd.

Vegan bananenbrood

Bananenbrood met vegan “ei”

Omdat ik graag eens wilde experimenteren met “ei” van gebroken lijnzaad (ook wel een flax egg), besloot ik daarmee aan de slag te gaan. Daarnaast gebruikte ik amandelpasta, om zo met het lijnzaadei een heerlijk smeuïg bananenbrood te kunnen bakken. Omdat er superrijpe bananen in gaan, hoeft er trouwens ook nauwelijks suiker bij.

Vegan bananenbrood

En wat denk je? Niet te onderscheiden van bananenbrood met ei en roomboter! Net zo vol van smaak, net zo smeuïg, net zo stevig. Zonde eigenlijk dat ik flax eggs niet eerder geprobeerd heb, maar geloof me: voortaan bak ik al mijn bananenbroden daarmee.

Vegan bananenbrood

Bananenbrood met vanille en zeezout

Omdat ik bananenbrood altijd een beetje wil pimpen, heb ik vanille-extract en zeezoutvlokken toegevoegd, plus gezellig nog een banaan bovenop. Die kun je allemaal weglaten, het is net wat jij wilt.

Zoek je meer inspiratie om je vegan bananenbrood te pimpen, kijk dan eens hier voor al mijn smaakcombinaties.

Serveertip voor je vegan bananenbrood

Wil je je vegan bananenbrood nóg lekkerder maken? Doe dan plakken ervan in de contactgrill en serveer met vers fruit, extra amandelpasta en eventueel poedersuiker. Goddelijk!

Vegan bananenbrood

Zo maak je 1 vegan bananenbrood met amandel:

  • Wachttijd: 50 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 4 grote of 5 kleine superrijpe bananen
  • 40 gr suiker
  • evt. 1 tl vanille-extract
  • 90 gr amandelpasta (ik gebruik de 100% notenpasta van AH)
  • 125 gr havermout
  • 140 gr volkorenmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • evt zeezoutvlokken

Zo maak je het

Vegan ei maken

Begin met het vegan ei maken. Meng hiervoor het gebroken lijnzaad met 90 ml water en zet dit mengsel een kwartier in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Pel ondertussen de bananen, maar bewaar er eentje voor bovenop. Breek de gepelde bananen in grove stukken en doe ze in de mengkom van je mixer.

Vegan bananenbrood maken

Voeg de suiker toe en pureer de bananen met de suiker tot een vrijwel gladde prut. Voeg daaraan je vegan “ei” toe en mix tot alles goed gemengd is. Doe dan het vanille-extract erbij, als je dat gebruikt.

Weeg in een kleinere kom de havermout en volkorenmeel toe en doe het bakpoeder erbij, samen met 1/2 tl grof zeezout. Spatel dan de droge ingrediënten door het natte mengsel.

Vegan bananenbrood

Bananenbrood zonder ei

Vet een cakevorm in met olie of bakspray en schep hier het beslag in. Pel de laatste banaan en snijd deze in de lengte doormidden. Leg de helften met de snijkant naar boven op het bananenbrood.

Bestrooi je bananenbrood als je wilt met wat zeezoutvlokken naar smaak. Bak het vegan bananenbrood vervolgens in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Een prikker komt er vrijwel droog uit wanneer je bananenbrood klaar is.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 28 mei 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply