Zin in een snel toetje dat ook nog eens niet té zoet is? Dan zijn deze taartjes met abrikozen en geitenkaas perfect! Ze staan in een mum van tijd in de oven en een kwartiertje later zit je te smikkelen.
Deze abrikozen-geitenkaastaartjes maakte ik voor het eerst toen de abrikozen die ik op de markt kocht zoet noch sappig waren. Melig waren ze wel, maar weggooien vond ik zonde.
Snelle taartjes met abrikoos
Een beproefde truc voor zulk fruit is om het even te bakken en zo de wel aanwezige suikers te karamelliseren. Daardoor gaat het fruit zoeter smaken en komt de smaak van het fruit meer naar voren.
Nu was het in dit geval een pond abrikozen, dus een deel van de gebakken vruchten heb ik in de overnight oats gegeten: ook erg lekker.
Abrikozen met geitenkaas
Met de rest van de abrikozen maakte ik als toetje deze abrikozen-geitenkaastaartjes. Niet té zoet door de geitenkaas, wel heerlijk. Gebruik hiervoor trouwens een zachte geitenkaas zoals deze.
Overigens: als jouw abrikozen wel lekker zijn, bak ze dan voor deze taartjes alsnog. Op die manier raken de abrikozen ook veel vocht kwijt, en dat betekent krokantere taartjes!
Deze abrikozen-geitenkaastaartjes zijn heerlijk met wat verse kruiden zoals rozemarijn of citroenmelisse erover gestrooid na het bakken, of bijvoorbeeld met een bolletje ijs, zoals dit frambozen-roomijs, of bruine boter ijs!
Zo maak je abrikozen-geitenkaastaartjes voor 2 personen:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 2 plakjes roomboterbladerdeeg
- 4-5 abrikozen (dit hangt een beetje van de grootte af)
- 1 klontje roomboter
- 30 gr zachte geitenkaas
- 5 gr amandelschaafsel (als je dit niet in huis hebt, kun je het prima weglaten)
- honing naar smaak
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hete lucht). Ontdooi het bladerdeeg. Snijd de abrikozen in kwarten en verwijder de pitten. Bak de abrikozenpartjes in een koekenpan in de roomboter tot ze beginnen te kleuren te karamelliseren.
Taartjes met abrikozen geitenkaas maken
Laat de partjes afkoelen tot je ze kunt beetpakken en beleg de plakjes bladerdeeg ermee. Houdt de randen vrij en vouw die om naar het midden. Knijp de hoekjes samen.
Verdeel over ieder taartjes 15 gram geitenkaas en bestrooi indien gewenst met amandelschaafsel. Verdeel een beetje honing naar smaak over de taartjes.
Bak de abrikozen-geitenkaastaartjes gedurende 15-20 minuten, tot de kaas begint te kleuren en de deegrandjes bol en goudbruin zijn. Het kan overigens zijn dan het midden van het deeg ook wat opbolt, maar dit zakt zodra je de taartjes uit de oven haalt weer in elkaar.
Laat hier weten wat je er van vindt