Het staat er echt ja. Bruine. Boter. IJs. Want ijs is lekker. En zelfgemaakt ijs is nog lekkerder. En bruine boter is lekker. Perfect voor zoete gerechten ook. Dus bruine boter ijs? Dat is onwaarschijnlijk lekker. Echt waar.
In 2021 had ik alle ijsrecepten op mijn site van nieuwe foto’s voorzien. In 2022 vond ik het dan ook de hoogste tijd voor nieuwe ijsrecepten. Dit bruine boter ijs is het eerste in die serie, en de wat er nog komt is allemaal heerlijk.
IJs met bruine boter
Maar dit bruine boter roomijs? Dit is wel echt next level goddelijk. Niet zo gek, want álles wordt lekkerder van bruine boter, van koekjes tot asperges.
En over koekjes gesproken: dit ijs is niet alleen heerlijk uit een bakje of een hoorntje, maar ook tussen 2 (bruine boter) chocolate chip cookies. Het is maar een tip…
Bruine boter
Overigens, mocht je je met die boter en die koekjes zorgen maken over de hoeveelheden die in dit recept gaan: een deel van het vet van de bruine boter gebruik je niet in het ijs. Anders wordt het té machtig. Die geklaarde boter (ook wel ghee) met bruinebotersmaak is heerlijk om in andere recepten te gebruiken.
Icecream sandiwches
Dit ijs is trouwens perfect voor zelfgemaakte icecream sandwiches. Het allerlekkerst met mijn bruine boter chocolate chip cookies!
Voor zulke icecream sandwiches is het handig om van je ijs een plak van ca. 1 cm dik te maken tussen 2 vellen bakpapier, met een deegroller. Deze plak vries je in tot hij heel stevig is. Met een koeksteker kun je vervolgens rondjes uitstekend ter grootte van de koekjes. Tussen twee koekjes schuiven en klaar!
Zo maak je 500 ml bruine boter roomijs:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 40 minuten
- 75 gr roomboter
- 250 ml slagroom
- 150 ml volle melk
- 40 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1/4 tl fijn zeezout
- 2 eidooiers
Zo maak je het
Maak om te beginnen de bruine boter. Smelt daarvoor de boter in een pan met lichte bodem. Hij hoeft niet wit te zijn, als hij maar niet zwart is.
Laat de boter op middelhoog vuur rustig bruisen terwijl je af en toe roert met een siliconen spatel of een pollepel. Je zult merken dat de boter na een paar minuten heerlijk begint te geuren. Roer vanaf dat moment ook goed over de bodem van de pan.
Zelf ijs maken
Nog even later kleuren de melkbestanddelen bruin. Zodra ze mooi reebruin zijn, haal je de pan van het vuur en giet je de boter in een kommetje. Schraap goed over de bodem van de pan om alle verkleurde bestanddelen mee te schenken.
Laat de boter even staan en zet een kommetje op je weegschaal. Schep voorzichtig 30 gram van de heldere boter bovenop de bruine delen in het kommetje op de weegschaal. Dit is geklaarde boter die je verder niet gebruikt in dit recept.
Roomijs met bruine boter
Schenk vervolgens de room en de melk in een kookpan. Voeg de suiker en het zout toe. Breng het mengsel op middelhoog vuur tegen het kookpunt aan.
Klop ondertussen in een ruime kom de eidooiers licht schuimig. Als het roommengsel warm is, zet je het vuur uit. Giet dan telkens een sauslepel van het hete roommengsel bij de eidooiers, terwijl je die laatste goed klopt.
Op die manier komt het ei wat op temperatuur. Als het mengsel warm aanvoelt, giet je het in de pan bij de rest van het roommengsel. Zet het vuur weer zachtjes aan en verwarm het mengsel onder zachtjes roeren (niet kloppen!) tot het dikker begint te worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Zelfgemaakt roomijs
Meng dan de bruine boter door de custard en roer tot deze helemaal is opgenomen. Giet dan de custard in een maatbeker en zet deze in de koelkast tot de crème door en door koud is.
Maak van dit mengsel ijs volgens de instructies van je ijsmachine. Geen ijsmachine? Geen punt! Doe het mengsel dan in een diepvriesdoos, zet die in de vriezer en klop het mengsel gedurende 2-4 uur iedere 20 minuten om met een vork.
Bibian zegt
De uitleg wat je met de bruine boter en de twee kommen doet, is niet helder, alsof een stukje tekst is weggevallen. Ik heb 30 gr overgeheveld naar een tweede kom en de rest met de bruine melkdeeltjes voor het custardmengsel gebruikt. Ik hoop dat je het zo bedoelt! Ben heel benieuwd naar het resultaat straks, maar ik denk heel lekker.
Emma van der Deijl zegt
Hi Bibian, die 30 gram geklaarde boter gebruik je niet, de rest gaat inderdaad in de custard! Volgens mij klopt de tekst overigens, maar ik zal kijken of ik het nóg duidelijker kan maken.