Klassieke fattoush is een Midden-Oosterse salade waarin knapperige pita of platbrood wordt gebruikt, samen met een heleboel groenten en kruiden. Waanzinnig lekker, maar stiekem best een werkje, zeker als je ermee wilt lunchen. Daarom bedacht ik een snelle variant met tomaten en munt.
Snelle fattoush
Sowieso ben ik enorm fan van fattoush, want knapperig brood, lekkere groenten én restverwerking: what’s not to love? Deze versie maak ik graag als snelle lunch: in nog geen 10 minuten heb je een heerlijk bord salade klaarstaan.
Natuurlijk is dit ook lekker als diner, of als bij- of borrelgerecht. Wil je wat eiwitten toevoegen, dan zou ik er lekker falafel (of falafel wafels!) naast leggen, of serveren met hummus en nog wat meer (vers!) brood.
Fattoush van tomaten
Wat je ook doet, zorg ervoor dat je ontzettend rijpe, geurige tomaten gebruikt, en de beste olijfolie die je je kunt veroorloven. In deze fattoush gaan maar een paar ingrediënten, dus hoe beter de kwaliteit daarvan, hoe beter de salade.
Voor het brood zou ik zeggen: probeer er niet iets voor te kopen. Een pita of flatbread blijft bij jou thuis vast ook wel eens over. Je hoeft het brood alleen maar uit te laten drogen om het hierin te gebruiken.
Zo maak je snelle fattoush van tomaten voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 2 tl granaatappelmelasse
- 4 tl extra vierge olijfolie
- zout en peper
- 400 gr superrijpe tomaten
- 10 gr munt
- 1 Libanees flatbread of 1 pita, uitgedroogd
- een flinke snuf sumac
Zo maak je het
Maak eerst de dressing. Klop hiervoor in een ruime kom de granaatappelmelasse en de olijfolie door elkaar met zout en peper naar smaak.
Snijd dan de tomaten in stukjes en leg deze steeds meteen in de dressing. Schep alles goed om wanneer je alle tomaten hebt gesneden.
Ris de blaadjes van de steeltjes munt en snijd de muntblaadjes in reepjes. Meng de munt goed door de tomaten.
Scheur dan het brood in kleine stukjes en schep de stukjes goed om met de tomatensalade. Bestrooi de salade ten slotte met de sumac.
Laat hier weten wat je er van vindt