Friszure aubergine uit de oven

Wie wel eens in Andalusië is geweest, kent de berenjenas (3x lezen) con miel de caña die ze daar overal serveren. Knapperige, gefrituurde plakjes aubergine, geserveerd met rietsuikerstroop. Deze friszure aubergine is daar een afgeleide van.

Aubergine met stroop?

Ik kon me voor ik voor het eerst die kant op ging niets voorstellen bij aubergine met stroop, dus bij mijn allereerste maaltijd in Málaga, we waren amper geland, bestelde ik ze meteen. En geloof me: er ging een wereld voor me open. Krokant, hartig, romig en zoet, dat bleek allemaal in 1 gerecht te kunnen!

Friszure aubergine uit de oven

Een goed recept voor thuis voor deze berenjenas heb ik nog altijd niet gevonden, maar het gaf met wel het idee om aubergine met (fris)zoet te combineren. Zo kwam ik uit op dit heerlijke bijgerecht. Plakjes aubergine in de oven garen is mijn favoriete bereidingswijze: makkelijk, snel, stukken minder vet dan bakken in de pan en je krijgt heerlijke knapperige randjes.

Friszure aubergine met granaatappel

Granaatappelmelasse is een soort stroop gemaakt van granaatappelsap. Friszoet van smaak, en heerlijk dik en kleverig. Ik heb daarnaast sumac gebruikt, omdat ik meer fris dan zoet wilde. Wil je liever een wat zoetere smaak, dan kun je de sumac weglaten, of zelfs de granaatappelmelasse vervangen door dadelstroop.

Friszure aubergine uit de oven

Een beetje chilipeper mag in dit gerecht trouwens niet ontbreken: samen met de verse munt geeft dit de aubergine net die kick die anders ontbreekt. De hoeveelheid van dit recept is voldoende voor een (klein) bijgerecht voor 2 personen. Heerlijk naast bijvoorbeeld rijst met linzen, zeker als je er ook nog wat knoflookyoghurt bij maakt! Natuurlijk kun je het recept eenvoudig verdubbelen als je meer wilt.

Zo maak je friszure aubergine uit de oven voor 2 personen:

  • Wachttijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 1 flinke aubergine
  • 2 tl granaatappelmelasse
  • 1 el neutrale olijfolie
  • 1 tl sumac
  • 1/2 tl grof zeezout
  • gemalen chilipeper (ik gebruik pul biber of piment d’Espelette)
  • 2 takjes munt

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd daarna de aubergine in de lengte doormidden, en die helften nog eens. Snijd deze kwarten in plakjes van ca. 1 cm dik.

Friszure aubergine maken

Stort vervolgens de plakjes op een bakplaat en besprenkel met de granaatappelmelasse en olijfolie. Strooi er daarna de sumac, het zout en gemalen chilipeper naar smaak overheen.

Bak de aubergine in ca. 25 minuten donkerbruin en iets knapperig. Haal ondertussen de muntblaadjes van de takjes en snijd ze fijn. Bestrooi de geroosterde aubergine ten slotte met de munt en eventueel wat extra sumac en/of chilipeper.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 18 mei 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply