Eén van mijn favoriete combinaties: sinaasappel en olijven. Niet gewoon zo, maar natuurlijk met net een beetje extra. Een salade dus, van sinaasappel en munt, met olijvenkruim én olijfolie!

Het snijden van de sinaasappels op deze manier is iets meer werk dan gewoon in partjes verdelen, maar neem maar van mij aan dat het de moeite meer dan waard is. Olijvenkruim maken is echt een eitje, en met dit recept heb je meteen een potje vol. Ideaal, want het is lekker op heel veel, van avocadosoep tot burrata op een borrelplank.
Ik serveer deze salade graag als onderdeel van een maaltijd met meerdere gerechten tegelijk, een beetje in mediterrane stijl. Zoals eerder dit jaar op mijn verjaardag, maar toen was het te gezellig om er foto’s van te maken.
Zo maak je sinaasappelsalade voor 2 personen:
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 15 minuten
- 100 gr olijven in water zonder pit (kleur naar keuze)
- ** sinaasappels
- ** munt
- ** van de beste extra vierge olijfolie die je hebt
Voor het olijvenkruim
Voor de sinaasappelsalade
Zo maak je het
Olijvenkruim maken
Begin met het olijvenkruim. Giet hiervoor de olijven af en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Stort ze vervolgens op een bord waar ze in één laag op passen. Doe de olijven 2 minuten op vol vermogen in de magnetron.
Verwarm dan de oven voor op 150 graden (hete lucht) en stort dan de olijven op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de olijven in 1-1,5 uur drogen in de oven. Check af en toe of ze al droog zijn. Ze moeten droog aanvoelen, maar niet krokant zijn.
Laat de olijven afkoelen op de plaat, verkruimel ze en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje.
Sinaasappelsalade maken
Snijd de kapjes van de sinaasappels. Zet ze telkens op hun platte onderkant en snijd van boven naar beneden de schil er dik af, zodat er geen wit meer aan zit. Snijd de sinaasappels overdwars in plakjes. Schik de plakjes op een bord of schaal.
Snijd de munt grof. Heb je hele kleine blaadjes, laat die dan heel. Strooi de munt en olijvenkruim naar smaak over de salade. Sprenkel ten slotte de olijfolie over de sinaasappelsalade.
Laat hier weten wat je er van vindt