Snelle kaneelbroodjes van croissantdeeg? Ben je van je geloof gevallen Emma? Nee hoor! Net zoals ik groenten uit de diepvries en gesneden groenten gebruik, maak ik ook niet altijd al mijn deeg zelf. Ik houd ook gewoon van heel snel aan tafel. Je zou het misschien wel eens uit het oog verliezen bij iemand die van koken haar werk heeft gemaakt, maar ik heb lang niet altijd zin om uren in de keuken te staan.
Kaneelbroodjes van croissantdeeg
Mijn site draait dan ook om recepten die je snel op tafel kunt zetten. Deze snelle kaneelbroodjes zijn daarop geen uitzondering. Want hoe leuk ik het ook vind om zelf briochedeeg te maken, met twee hongerige kinderen ‘s morgens heb ik daar helemaal geen zin in. En dus staat er bij ons vrijwel altijd een blikje croissantdeeg in de koelkast om binnen 25 minuten deze heerlijke smeuïge cinnamon rolls op tafel te toveren!
Wil je wel liever zelf kaneelbroodjes maken? Ondanks verwoede pogingen heb ik daar zelf nog geen goed recept voor, maar Lian van Rens wel! Wil je een variatie op het thema, dan kan ik je mijn chocolade-karamelbroodjes van harte aanraden.
Super smeuïge kaneelbroodjes
Voor heel wat koks en thuisbakkers zijn kaneelbroodjes een soort Waterloo, want zonder glazuur zijn ze bijna niet smeuïg te krijgen, en mét glazuur kun je ze niet warm uit de oven opeten, en dat is natuurlijk zonde!
Snelle cinnamon rolls
Deze snelle kaneelbroodjes van croissantdeeg zijn echter mega smeuïg en kun je opeten zodra ze een beetje zijn afgekoeld. Het geheim? Een beetje extra boter met wat kaneel en suiker die óver de broodjes sprenkelt voor ze de oven ingaan. Dit mengsel vormt onderop een laagje zachte karamel, die de broodjes perfect smeuïg maakt.
Cinnamon rolls van croissantdeeg
Overigens, croissantdeeg uit blik mag je nooit gebruiken om croissants mee te maken hoor. Bah! Ze lijken er niet eens op en ik vind de smaak ook echt niet lekker. Maar in deze cinnamon rolls smaakt het juist heerlijk. Zo maf. Ik gebruik trouwens altijd het croissantdeeg van AH, dat van Danerolles vind ik minder goed van smaak.
Met eigen deeg heb ik dit overigens nog niet geprobeerd, maar dat ga ik binnenkort zeker ook nog eens doen. Ik houd je op de hoogte! Met chocola en karamel werkt het overigens uitstekend, weet ik.
Zo maak je snelle, smeuïge kaneelbroodjes voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 1 blikje croissantdeeg (250 gr)
- 45 gr roomboter
- 1 tl kaneel
- 50 gr suiker
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit het blikje en leg het plat op je werkvlak. Snijd de lange reep halverwege doormidden en leg de twee helften naast elkaar, zodat je een rechthoek van iets meer dan A4-formaat hebt.
Cinnamon rolls maken
Druk alle naden stevig dicht. Smelt dan de boter in de magnetron en meng in een kommetje met de kaneel en de suiker. Schep het “prutje” onderin het kommetje over het deeg, maar zorg dat er wat bruine boter achterblijft in de kom. Houd ook één lange rand van het deeg vrij.
Deze rand maak je vervolgens nat met wat water. Rol dan het deeg vanaf de andere lang kant op, in de richting van de rand met het water en plak het deeg met die rand dicht. Als het goed is heb je nu een rol gevuld deeg van iets meer dan 30 cm lang.
Snelle kaneelbroodjes bakken
Snijd de rol met een scherp (kartel)mes doormidden, de helften doormidden en die helften ook weer doormidden. Als het goed is, heb je nu 8 kaneelbroodjes. Leg deze met 1 snijvlak boven in een ovenschaal of springvorm. Zorg dat de broodjes elkaar net niet raken, want ze gaan nog flink rijzen.
Sprenkel het restje van het botermengsel over de cinnamon rolls. Bak de kaneelbroodjes in 12-15 goudbruin. Laat ze heel even afkoelen voor je de opeet.
Pieter Smit zegt
Hallo Emma, een rare vraag misschien .
Mijn vrouw is helemaal weg van de kaneelbroodjes van de Lidl.
Waar wordt deze van gemaakt?
Croissantdeeg of Bladerdeeg.
Vriendelijke groet,
Pieter Smit
Emma van der Deijl zegt
Oei, leuke vraag Pieter, maar helaas moet ik het antwoord schuldig blijven. Gewoon deze maken en kijken of ze erop lijken misschien? 😉