Broodjes gevuld met cranberry en sinaasappel waar met een spatel pistache mascarpone frosting op wordt gesmeerd

Cranberry-sinaasappel broodjes met pistache frosting

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

De perfecte broodjes voor je paasontbijt, paasbrunch, moederdag, vaderdag of welke andere dag er dan ook maar schreeuwt om een feestelijk ontbijt: cranberry-sinaasappelbroodjes met pistache-mascarpone frosting. Gestoord lekker, ik kan er ook niks anders van maken.

Broodjes gevuld met cranberry en sinaasappel met pistache mascarpone frosting erop

Cranberry broodjes voor Pasen

Met kerst maakte ik ze als een soort after thought voor ons eigen kerstontbijt, met een restjes pistachecrème van een toetje. Dat was zo’n succes, dat ik ze meteen op mijn lijstje zette om te delen voor paasontbijt en paasbrunch.

Een broodje gevuld met cranberry en sinaasappel met pistache mascarpone frosting erop

Helemaal blij maakte ik vervolgens deze broodjes, alles klaar voor Pasen. Om er daarna achter te komen dat ik vorig jaar ook al een recept voor opgerolde briochebroodjes met sinaasappel had gemaakt voor Pasen. Nou ja, we kunnen constateren dat ik er veel houd van de combinatie brioche, sinaasappel en Pasen.

Brioche met cranberry en pistache

Deze broodjes zijn mijn versie van sinaasappel-cranberrybroodjes van mijn favoriete foodblog, Smitten Kitchen. Ik maak ze minder zoet, met meer fruit en bovenal: met een waanzinnige pistache-mascarpone frosting. Geloof me, die wil je.

Mijn hele gezin schept de frosting los uit de schaal, als ze de kans krijgen, maar ook de broodjes gaan erin als koek. Sterker nog, de foto’s voor de broodjes maakte ik met mijn tweejarige dochter aan mijn voeten en nou ja, je ziet het.

Broodjes gevuld met cranberry en sinaasappel waar met een spatel pistache mascarpone frosting op wordt gesmeerd

Voor de frosting heb je trouwens pistachecrème nodig, ook bekend onder de Italiaanse naam crema al pistacchio (let op, het moet al zijn, creme di pistacchio is hartig). Ik koop die gewoon bij Dille & Kamille (no spon), maar online is het ook goed te vinden!

Cranberry brioche bakken

Ik ben de eerste om toe te geven dat het wel even een werkje is. Maar ja. Het is maar 1x per jaar Pasen. En dit is zo ACHTERLIJK lekker dat je dat jammer gaat vinden. Geloof me maar. En, bonus: je kunt ze helemaal voorbereiden en op de ochtend zelf bakken! Heb je maar een uurtje tijd nodig voor je aan je paasontbijt kunt aanschuiven.

Broodjes gevuld met cranberry en sinaasappel met pistache mascarpone frosting erop

Zo maak je 12 cranberry-sinaasappelbroodjes met pistache frosting:

 • Wachttijd: 2 uur 30 minuten
 • Kooktijd: 30 minuten

  Voor het deeg

 • 1 biologische (bloed) sinaasappel
 • 400 gr bloem
 • 7 gr gist
 • 1/4 tl fijn zout
 • 240 ml melk
 • 40 gr roomboter
 • 1 ei
 • 25 gr kristalsuiker
 • Voor de vulling

 • 180 gr verse of ontdooide cranberry’s
 • 20 gr roomboter
 • 90-120 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 1 biologische (bloed) sinaasappel
 • Voor de pistache frosting

 • 40 gr pistachecrème
 • 100 gr mascarpone
 • 50 gr Griekse yoghurt
 • 20 ml (bloed)sinaasappelsap

Zo maak je het

Rasp de schil van 1 sinaasappel. Doe voor het deeg de bloem met de geraspte schil in een kom. Doe aan de ene kant van de kom de gist en aan de andere kant het zout. Verwarm de melk met de boter zachtjes in een pannetje of in de magnetron, tot de melk lauw aanvoelt en de boter gesmolten is.

Feestelijke broodjes met sinaasappel en cranberry

Voeg de melk met boter, suiker en het ei aan de bloem toe. Meng het geheel met een keukenmachine met deeghaken of met krachtig roeren en kneden tot een deeg. Het deeg is behoorlijk klef en plakkerig: dat hoort zo. Je hoeft het niet lang te kneden, zodra het een plakkerige massa is, ben je klaar.

Vet een kom in met wat neutrale olie, doe het deeg daarin en dek de kom af met plastic folie en een theedoek. Laat het deeg gedurende minimaal een uur ongestoord rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Broodjes met pistache en sinaasappel

Bereid ondertussen de vulling voor. Doe daarvoor de cranberry’s in de keukenmachine en pulseer ze tot alle kruimels ongeveer even groot zijn: als extreem grove zandkorrels.

Bekleed een ovenschaal van ongeveer 25 bij 35 cm met bakpapier. Een glazen of keramieken schaal is hier het beste voor, maar met een bakblik werkt het natuurlijk ook.

Stort dan het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak en sla de lucht uit het deeg. Het deeg is redelijk plakkerig, dus zorg dat ook je handen goed bestrooid zijn met bloem. Rol het deeg vervolgens uit tot een lap van ongeveer 30 bij 45 cm.

Feestelijke brioche broodjes

Smelt dan de roomboter en bestrijk het deeg ermee. Strooi de suiker erover. Ik gebruik altijd maar 90 gram suiker, want ik heb mijn broodjes liever fris dan al te zoet, en de frosting is flink zoet. Ben je een echte zoetekauw, dan kun je ongestraft tot 120 gram suiker gaan, maar met meer wordt het echt mierzoet.

Verdeel de gemalen cranberry’s over de suiker. Rasp ten slotte de schil van de sinaasappel over de vulling. Rol dan de deeglap op, van de besmeerde smalle kant naar de smalle kant zonder marmelademengsel. Plak dit randje goed vast met wat water.

Snijd vervolgens met een kartelmes 12 plakken van de rol deeg die je nu hebt. Leeg de broodjes met de spiraalkant boven in de bakvorm.

Brioche laten rijzen

Nu is het tijd om de broodjes te laten rijzen. Het makkelijkste is om dit in de koelkast te doen, tot wel 16 uur. Dek de vorm dan wel goed af met vershoudfolie.

Wil je de broodjes zsm eten, laat ze dan 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Brioche bakken

Haal de broodjes op de ochtend dat je ze wilt eten 30 minuten voor ze de oven in moeten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak de broodjes in 25-30 minuten goudbruin.

Pistache-mascarpone frosting

Maak ondertussen de pistache frosting. Klop hiervoor de pistachecrème los met de mascarpone, de yoghurt en het sap.

Het beste kun je de broodjes voor je ze insmeert met de frosting iets laten afkoelen. De ervaring leert echter dat dat meestal niet lukt 😉

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt